Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
12. 2. 2016,
15.32

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Javna agencija za varnost prometa

Natisni članek

advertorial promet promet varnost pešcev pešci

Petek, 12. 2. 2016, 15.32

2 meseca, 1 teden

Pešci v največji nevarnosti od oktobra do marca

Vsebino omogoča Javna agencija za varnost prometa

Večina nesreč, v katerih so udeleženi pešci, se zgodi ponoči oziroma ob zmanjšani vidljivosti od oktobra do marca. Smo dovolj pozorni na najbolj ranljive udeležence v prometu?

Pešci spadajo med ranljivejše udeležence v prometu, zato je njihova varnost ena izmed prioritet Nacionalnega programa varnosti cestnega prometa in preventivnih ter vzgojnih aktivnosti Javne agencije RS za varnost prometa (AVP), ki je nosilec nacionalne preventivne akcije za večjo varnost pešcev.

Delež umrlih pešcev se je v lanskem letu (2015) primerjalno z letom 2014 povečal za 14 odstotkov (iz 14 mrtvih v letu 2014 na 16 mrtvih pešcev v letu 2015). Delež mrtvih pešcev predstavlja 13-odstotni delež med vsemi smrtnimi žrtvami prometnih nesreč. Število hudo telesno poškodovanih pešcev ostaja na isti ravni kot v letu 2014.

Veliko prometnih nesreč z udeležbo pešcev v naselju

V zadnjih letih je problematično predvsem veliko število prometnih nesreč z udeležbo pešcev v naselju (leta 2015 kar 12 mrtvih v naselju, štirje zunaj naselja), med drugim tudi na prehodih za pešce.

Glavni vzroki prometnih nesreč z najhujšimi posledicami za pešce so:

- neupoštevanje in odvzem prednosti, - v veliki meri tudi nepravilnost pešca pri prečkanju vozišča ter - neprilagojena oz. prehitra vožnja voznikov.

Največ prometnih nesreč z udeležbo pešcev se zgodi v jesensko-zimskih mesecih, od oktobra do marca. Posledično so tudi preventivne in vzgojne aktivnosti AVP in ostalih deležnikov usmerjene v to obdobje.

Znate pravilno prečkati cesto?

Agencija za varnost v prometu se zato osredotoča na ozaveščanje pešcev, še posebej pri starejših in otrocih, in voznikov glede pravilnega ravnanja v cestnem prometu, kar posledično vpliva na uresničevanje ciljev nacionalnega programa za zmanjšanje števila prometnih nesreč, v katerih so udeleženi pešci, ter zmanjšanje teže posledic le teh.

Z nacionalnimi akcijami za večjo varnost peščev

Agencija se trudi povečati uporabo odsevnih teles pri pešcih, ki so izpostavljeni tveganjem prometnih nesreč in zmanjšani vidljivosti. V zvezi s tem nadpovprečno izstopajo starejši, ki so tudi z vidika statistike smrtnih žrtev med pešci daleč najbolj izpostavljena skupina. V letu 2015 namreč beležijo kar 10 smrtnih žrtev s starostjo nad 64 let.

Skladno s cilji nacionalnega programa in obdobnega načrta za leti 2015 in 2016 se krepijo tako preventivne aktivnosti kot tudi ukrepi za umirjanje prometa, hkrati pa se zagotavlja pešcem prijaznejša infrastruktura z inovativnimi prometnimi ukrepi za večjo varnost pešcev. Opazen napredek na tem področju je viden tudi v številnih lokalnih okoljih, kjer se proaktivno pristopa k zagotavljanju večje varnosti ranljivejših skupin v cestnem prometu in kjer lokalni sveti za preventivo in vzgojo v cestnem prometu izvajajo učinkovite ukrepe za večjo varnost pešcev.

Tako so pripravili natečaj Pešcem prijazna občina, izvajajo tudi preventivno-vzgojne vsebine na več kot 230 osnovnih šolah, koordinirajo terenske aktivnosti lokalnih svetov ter spodbujajo oziroma sofinancirajo projekte nevladnih organizacij za večjo varnost pešcev.

Ne spreglejte