Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
26. 8. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3,58

6

Motorist promet promet

Natisni članek

Petek, 26. 8. 2016, 4.00

6 let, 9 mesecev

Bi v Sloveniji legalizirali prehitevanje motoristov med avtomobili?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3,58

6

Medtem ko vsakodnevno šviganje motoristov med avtomobili in prehitevanje med prometnima pasovoma v Sloveniji zakonsko ni natančno urejeno, so v ameriški zvezni državi Kalifornija tako vožnjo že legalizirali. Inštruktorji varne vožnje v vsakem primeru svetujejo predvsem varno prehitevanje.

Bi tudi v Sloveniji legalizirali tako vožnjo motoristov? V prometnih konicah se motoristi praktično v vseh evropskih mestih prebijajo naprej.  | Foto: Bi tudi v Sloveniji legalizirali tako vožnjo motoristov? V prometnih konicah se motoristi praktično v vseh evropskih mestih prebijajo naprej.

Šviganje motoristov med avtomobili del vsakdana v večjih mestih

Bistvo motocikla je v njegovi majhnosti in okretnosti. Zjutraj se nanj usedemo, če želimo v službo priti hitreje kot z avtomobilom. Vožnja z motociklom po sredini ceste, med dvema prometnima pasovoma, je tako v večjih mestih postala vsakdan, naša zakonodaja pa tega področja ne ureja oziroma ta spada v sivo cono. Policija početja ne dovoljuje, a ga načeloma tudi ne kaznuje.

To velja tako za mesta v Sloveniji kot tudi za bistveno večja evropska mesta, kjer so motocikli, ki švigajo med avtomobili, del vsakdanje mobilnosti. Tudi na naših mednarodnih predstavitvah v mestih, kot sta na primer Pariz in Barcelona, smo opazili navado voznikov avtomobilov, da se pred speljevanjem pred semaforjem ali velikim krožnim križiščem celo umaknejo in omogočijo hitrejšo vožnjo motoristov.

Kaj si mislie o prehitevanju motoristov med kolonami vozil?

  • Podpiram, to je sestavni del uporabe motocikla in njegova velika prednost.
    26,71 %
    160 glasov
  • Podpiram, a tudi v Sloveniji bi ga bilo treba zakonsko urediti.
    33,22 %
    199 glasov
  • Ne podpiram. Tako prehitevanje je nevarno, motoristi naj vozijo oziroma prehitevajo kot avtomobilisti.
    40,07 %
    240 glasov
Oddanih 599 glasov

Kalifornija vožnjo med avtomobili legalizirala, a prepustila presojo policistom Jerry Brown, guverner Kalifornije, je podpisal zakon v prid motoristom te ameriške zvezne države. | Foto: Reuters Jerry Brown, guverner Kalifornije, je podpisal zakon v prid motoristom te ameriške zvezne države. Foto: Reuters

Ameriška zvezna država Kalifornija je zdaj postala prva v ZDA, ki je tovrstno vožnjo zakonsko uredila. Pobudo za zakon je vložil državni parlamentarec Bill Quirk, ki je tako postavil pravila in tudi smernice za morebitno posredovanje policistov. Prvi osnutek zakona je predvideval, da bo vožnja med pasovoma dovoljena le do hitrosti 80 kilometrov na uro. Motoristi tudi ne bi smeli prehitevati med avtomobili, če bi bila njihova hitrost 25 kilometrov na uro višja od hitrosti vozil okrog njih.

Na ta predlog so se pritožili tako motoristi, ki so mejo hitrosti označili za prenizko, kot tudi popolni nasprotniki legalizacije tovrstnega prehitevanja. Zakon je po podpisu guvernerja Jerryja Browna zdaj sprejet in omejitev hitrosti ne določa. Določa le pomen tovrstnega prehitevanja, odločitev o morebitnem kaznovanju pa je prepuščena kalifornijskim policistom.

Motoristi tudi v Sloveniji sodijo med bolj ogrožene udeležence v prometu. Motocikel je lahko vsakodnevno prevozno sredstvo do službe, ali pa priložnost za izlet ob koncih tedna. | Foto: Klemen Korenjak Motoristi tudi v Sloveniji sodijo med bolj ogrožene udeležence v prometu. Motocikel je lahko vsakodnevno prevozno sredstvo do službe, ali pa priložnost za izlet ob koncih tedna. Foto: Klemen Korenjak

Kdaj je po desni strani dovoljeno prehitevati v Sloveniji?

Slovenska zakonodaja pravil tovrstne vožnje motoristov prav tako ne določa natančno, temveč se skrivajo v členih, ki določajo pravilno prehitevanje. Prehitevanje je v Sloveniji načeloma dovoljeno le po levi strani vozil, kar velja tako za avtomobile kot motoriste. V naseljih na cestah z vsaj dvema enakovrednima pasovoma je sicer mimo vozil dovoljeno voziti tudi po desni strani, če taka vožnja ne pomeni prehitevanja, temveč vožnjo v koloni z višjo hitrostjo. Vožnja mimo ustavljene kolone je motoristom dovoljena takrat, ko se ta kolona ni ustavila pred križiščem.

Na avtocestah in hitrih cestah je prehitevanje po desni prepovedano, kar velja tudi v primeru stoječe ali počasne kolone na levem prometnem pasu.

"Motoristi vemo, da je vožnja mimo stoječe kolone po desni strani nevarno početje, zato predlagam, da se temu izogibamo. Če se vseeno odločimo, da bomo mimo stoječe kolone peljali po desni strani, moramo to storiti zelo previdno. Namero moramo pravočasno nakazati s smerno utripalko," svetuje Vojko Safran, inštruktor AMZS v centru varne vožnje na Vranskem.

Ne spreglejte