Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
1. 10. 2013,
12.54

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 1. 10. 2013, 12.54

6 let, 6 mesecev

Ženske prej nehajo voziti avtomobil kot moški

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V starosti od 65 do 80 let ima v Sloveniji veljavno vozniško dovoljenje 165 tisoč ljudi, nad 80 let pa za volan sede le še petnajst odstotkov populacije. Ženske se avtomobilu odpovedo prej kot moški.

Število voznikov najbolj upade med 65 in 80 leti

Pisali smo že, da se je starostnikom zaradi zaradi samopodobe in potrebe po mobilnosti pogosto težko odreči vožnji svojega avtomobila. Ker do svoje vožnje pogosto niso dovolj samokritični, je zelo pomemben nadzor njihovih sorodnikov, ki jih lahko prepričajo v konec aktivne vozniške vloge.

V Sloveniji ima v starosti od 65 do 80 let veljavno vozniško dovoljenje kar 165 tisoč ljudi, kar je 12,5 odstotka vseh veljavnih vozniških dovoljenj. V tej starostni skupini število aktivnih voznikov sicer drastično pade za skoraj 90 odstotkov, saj je starejših voznikov nad 80 let nato le še 13.955.

Ženske nehajo voziti prej kot moški

Skupno je 92.855 Slovenk in Slovencev starih 80 let in več, med njimi jih ima torej veljavno vozniško dovoljenje le petnajst odstotkov. Velika večina teh je moških, saj se ženske od avtomobila očitno poslovijo bistveno prej.

Če splošno velja, da avtomobil vozi deset odstotkov več moških kot žensk, se število teh v starosti nad 64 let zmanjša za tretjino, še bistveno bolj pa v starosti nad 80 let.

Žensk, ki bi imele pri tej starosti še veljavno vozniško dovoljenje, je v Sloveniji 2.775.

Tudi starejši še opravljajo vozniški izpit

V Sloveniji vozniški izpit sicer daleč največ ljudi pridobi takoj po polnoletnosti, a za knjige o prometnih pravilih in ob inštruktorja sede tudi več kot deset tisoč starejših od 50 let.

"Vozniki seniorji so med najboljšimi učenci. Očitno so jih življenjske izkušnje pripravile do tega, da pozorno spremljajo dogajanje in priprave na izpit jemljejo zelo resno," poudarja Brane Legan, inštruktor AMZS.

"Žal drži dejstvo, da imajo seniorji na primer daljšo zavorno pot. Za večjo varnost bi morali občasno opraviti preizkus svojih sposobnosti, četudi jim zakon tega ne narekuje. Na to bi jih morali najprej opozoriti njihovi svojci," dodaja Legan.

Ne spreglejte