Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
17. 9. 2020,
6.44

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,65

Natisni članek

Holden VinFast

Četrtek, 17. 9. 2020, 6.44

3 leta, 7 mesecev

testni center Lang Lang

Zanimivi lastniki tega avtomobilskega testnega centra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,65
VinFast Lang Lang testni center | To je sedaj že nekdanji testni center General Motorsa, ki so ga v celoti prenovili leta 2018 in sedaj prodali vietnamskemu proizvajalcu VinFastu. | Foto General Motors

To je sedaj že nekdanji testni center General Motorsa, ki so ga v celoti prenovili leta 2018 in sedaj prodali vietnamskemu proizvajalcu VinFastu.

Foto: General Motors

Vietnamski VinFast je začel izdelovati avtomobile šele julija lansko leto, a se širijo in rastejo z neverjetno hitrostjo. Sedaj so od ukinjene avstralske znamke Holden kupili še testni center v zvezni državi Victoria v Avstraliji.

VinFast ima v svojem portfelju že tri različne modele, ki jih izdelujejo v severnem delu mesta Hai Phong. Prvi model sloni na BMW seriji 5 F10 in se imenuje Lux A2.0, drugi model sloni na X5 F-15 in se imenuje Lux SA2.0, tretji model pa je mestni avto fadil, ki sloni na oplovem modelu karl. Razvijajo tudi električni SUV, z njim želijo vstopiti tudi na ameriški trg.

General Motors ugasnil avstralski Holden, sledi razprodaja

General Motors je že lansko leto sprejel odločitev, da v Avstraliji ukine znamko Holden. Posledično morajo prodati vso lastnino, ki jo imajo, med njimi je tudi velikanski testni center Lang Lang v zvezni državi Victoria. VinFast je z General Motorsom podpisal pogodbo o nakupu testnega centra, vietnamski proizvajalec se tako prvič širi tudi izven Vietnama.

Celotno območje se razteza na 872 hektarih, Lang Lang pa velja za enega najstarejših, a hkrati tudi najbolj modernih testnih centrov na svetu. V celoti so ga prenovili leta 2018, na njem pa je 44 kilometrov asfaltiranih in makadamskih cest, 100-metrska drsna plošča in kar 4,7-kilometrov dolg oval. A center nima le voznih površin, na posestvu je še najnovejši laboratorij za emisije, ki dosega trenutno najvišje standarde.

Pri VinFastu niso želeli razkriti nakupne cene, pravijo le, da so center kupili po pravični ceni. Zaradi spoštovanja do znamke Holden bodo imeli tudi dneve odprtih vrat, brezplačno se jih bodo lahko udeležili lastniki teh avtov. Hkrati pa bodo še naprej teste tam opravljali pri General Motorsu.

General Motors ukinil avstralsko znamko Holden, ki je uporabljala testni center za razvoj svojih avtomobilov. | Foto: General Motors General Motors ukinil avstralsko znamko Holden, ki je uporabljala testni center za razvoj svojih avtomobilov. Foto: General Motors

Ne spreglejte