Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
14. 3. 2022,
8.16

Osveženo pred

2 leti, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10

Natisni članek

Subaru

Ponedeljek, 14. 3. 2022, 8.16

2 leti, 1 mesec

Subaru WRX STI

Za zdaj slovo kultne oznake, kot smo jo najbolje poznali

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10
Subaru WRX STI | Novi subaru WRX brez oznake STI. Subaru v Sloveniji sicer prodaja le kombilimuzinsko imprezo. | Foto Subaru

Novi subaru WRX brez oznake STI. Subaru v Sloveniji sicer prodaja le kombilimuzinsko imprezo.

Foto: Subaru

Subarujeva impreza je bila v različici STI nekoč pojem športnega avtomobila, limuzinski WRX v novi generaciji pa te različice ne bo več dobil. Sledi le še električni STI?

Subaruju je v začetku devetdesetih z velikimi vlaganji v reli uspelo povečati prepoznavnost in ugled svoje znamke. Japonci so leta 1992 predstavili prvo imprezo in takrat zanjo tudi uvedli oznako WRX. Ta je pomenila World Rally eXperimental in je vsebovala tehnologijo, ki so jo z dirkači, kot bili Colin McRae, Carlos Sainz, Markku Alen in Ari Vatanen, razvijali na najtežjih relijih na svetu.

Subaru WRX iz prejšnje generacije za zdaj ostaja zadnji z oznako STI. | Foto: Subaru Subaru WRX iz prejšnje generacije za zdaj ostaja zadnji z oznako STI. Foto: Subaru Oznaka STI pojem športnosti že skoraj 30 let

Že v tej prvi generaciji se je leta 1994 rodila tudi prva impreza WRX STI (Subaru Tecnica International), ki je imela izboljšane številne komponente. Prva impreza WRX STI je imela štirikolesni pogon in moč 184 kilovatov (250 "konjev"). Z naraščajočimi uspehi v reliju in osvojenimi naslovi svetovnega prvaka med vozniki (Richard Burns in Petter Solberg) in proizvajalci se je Subaru pred 20 leti razvil v pravo avtomobilsko ikono. Impreza z oznako STI pa je bila vrh te ponudbe.

Novi WRX brez različice STI

Zdaj je uradno znano, da v novi generaciji subaruja WRX (klasična impreza je danes le še kombilimuzina) ta ne bo dobil oznake STI. Pri Subaruju so zapisali, da za različico STI preučujejo nove možnosti, vključno z elektrifikacijo. Pri tem so bili jasni, da zdajšnji WRX s klasičnim bencinskim motorjem ne bo na voljo kot STI.

Dodatnih podrobnosti pri Subaruju za zdaj še ne razkrivajo. Nedavno so na osnovi skupne platforme s Toyoto že predstavili svoj prvi električni avtomobil, to bo športni terenec solterra.

Ne spreglejte