SiolNET. Avtomoto Novice
1,97

termometer

 • Messenger
 • Messenger
Nič več okrogel, temveč poligonalen

Volan v prihodnje nič več okrogel? #foto

1,97

termometer

BMW volan
Prvi pogled na BMW-jev volan prihodnosti Foto: BMW

BMW predstavlja novo generacijo oblike volanskih obročev, ki jih načrtuje za svoje naslednje električno in avtonomno vozilo iNext.

 

BMW je razkril nov delček svojega koncepta iNext, ki napoveduje novo električno vozilo z izpostavljenimi avtonomnimi funkcijami. Poligonalna oblika volanskega "obroča" je namenjena kar najhitrejšemu prehodu z avtonomnega načina vožnje v vnovičen nadzor voznika nad avtomobilom.

Voznik bo hitreje začutil položaj volana

Zgornji in spodnji del sta ploščata, kar je neposreden vpliv volanov iz dirkalnih avtomobilov. Zaradi take oblike bo voznik hitreje in lažje čutil, v kakšnem položaju je trenutno volan. To bo postalo pomembno, ko bo voznik v določenem trenutku želel spet prevzeti nadzor nad avtomobilom. Obenem taka zasnova volana tudi sprošča prostor za noge, izboljša pa tudi vidljivost na merilnike.

Primer volana v aktualnem dirkalniku BMW za serijo DTM. Primer volana v aktualnem dirkalniku BMW za serijo DTM. Foto: BMW

Komentarji

3

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • marsal / 22.07.2019. ob 19:49 +2 0

  v nekaterih avtih že zdaj ni !

  +2 0
 • GLEJGA / 22.07.2019. ob 17:06 +3 - 3

  Najboljši bi bil raznostranični trikotnik.

  +3 - 3
 • bozidar / 22.07.2019. ob 19:53 0 - 2

  Recimo zgornji in spodnji rahlo pomanjsan del v crti usnja z gumbi za izklop bi bil volan mr smith z elektro pogonom 250 kmh scfi elekror gumami nav board govoreco navigacijo itn so poudarka bi prisel torzijski efekt pri hktrem sukanju in z elesricnosrjo ali pa notranjim pregibnikom bi bil super volan plasticno-alu ali usnjeno -alu morda bi zgornja alu palica imela 5-6 led diod kot funcijo g foece ali sile pospeska na cesto ko F1 , to bi bilo totalno cool, zkj pa ni tega?

  0 - 2
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin