Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
3. 12. 2015,
10.34

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Uber Zagreb taksi

Četrtek, 3. 12. 2015, 10.34

8 let

Težave Uberja v Zagrebu: oblasti do leta 2017 ustavile izdajanje licenc taksistom

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Mestne oblasti v Zagrebu so spremenile pravilnik za prevoze s taksiji. Do leta 2017 so ustavili izdajanje novih licenc za voznike taksijev, in sicer predvsem zaradi onemogočanja novega sistema Uber.

Spremembe pravilnika o prevozih s taksijem, ki škodujejo Uberju

Uber je pred dobrim mesecem prišel na Hrvaško in svojo storitev zagotavljanja prevozov prek mobilne aplikacije najprej ponudil v Zagrebu. Vlogo voznikov so lahko prevzeli že licencirani hrvaški taksisti, mnogi med njimi so začeli del dneva posvečati strankam Uberja, preostalo pa klasičnim uporabnikom taksistoritev.

Množičnih protestov proti ameriškemu sistemu, ki v številnih mestih s preglednostjo storitve, hitrostjo in negotovinskim plačilom navdušuje uporabnike, v Zagrebu ni bilo.

Vseeno pa sta Uber pregledovali finančna in davčna inšpekcija, negativno mnenje je izrazil tudi župan Milan Bandić, tudi zadnja odločitev mestnih oblasti, da do leta 2017 ukinejo izdajanje licenc za nove voznike taksijev, je po mnenju podpornikov Uberja predvsem korak proti oteževanju njegovega uspeha na Hrvaškem.

So oblasti uporabnike res porinile nazaj v 19. stoletje?

Kdor je torej hotel postati njihov novi voznik oziroma novi taksist, je zdaj ostal zvezanih rok. S spremembo pravilnika so prav tako onemogočili vožnjo brez plačila, ki jo je Uber zagotavljal tistim, ki so v sistem pripeljali svojega znanca. Po pisanju hrvaških medijev je sistem samo v prvih dveh tednih pogona na Hrvaškem dobil osem tisoč novih uporabnikov.

"Danes sem Uber uporabil štirikrat. Včeraj sem se na večerjo odpeljal z voznikom Uberja in ne lastnim avtomobilom. Zakaj? Prav zato, ker so v istem času mestni svetniki mojega mesta, ki mu plačam najvišji davek, ki mu moje podjetje mesečno plača 20 tisoč kun (op. p.) komunalnih in vodnih prispevkov, ki mu plačujem najdražjo čiščenje vode in ki ga imam zelo rad, sprejeli še eno odločitev, s katero želijo vplivati na moje življenje, odločati se v mojem imenu in me potisniti nazaj v 19. stoletje," je bil zaradi odločitve na socialnih omrežjih strog hrvaški investitor in podjetnik Saša Cvetojević, ki je bil prisoten tudi na uradni predstavitvi Uberja v Zagrebu, je pa tudi prvi hrvaški lastnik električne tesle S.

Ne spreglejte