Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
3. 2. 2016,
0.39

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Luka Koper Mercedes Daimler

Sreda, 3. 2. 2016, 0.39

6 let, 7 mesecev

Šok za Luko Koper: 738 mercedesov namesto v Koper peljali v Nemčijo

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Luka Koper ima zaradi zapletov z enotirnim sistemom vse več težav z naročniki. Po pisanju Primorskih novic je Daimler pet vlakov z mercedesi namesto v Koper poslal v Bremerhaven v Nemčiji.

Mercedese bodo namesto v Kopru pretovarjali blizu Bremna

Vodstvo Luke Koper je bilo ponosno na lani sklenjen posel z nemškim avtomobilskim koncernom Daimler, zato jih je novica iz Stuttgarta, da bodo večjo pošiljko mercedesov iz Madžarske namesto v Koper poslali v nemško pristanišče Bremerhaven (pristanišče na severu Nemčije, okrog 65 kilometrov severno od Bremna), šokirala.

Po poročanju Primorskih novic so se namreč pri Daimlerju odločili, da zaradi težav s pretočnostjo tovornega prometa zaradi le enega tira med Koprom in Divačo proti Sloveniji ne pošljejo 738 mercedesov. Po prvotnih načrtih bi moralo približno pet tovornih vlakov iz Madžarske pripotovati v Koper, zdaj pa jih bodo Nemci pretovarjali blizu Bremna.

Predsednik koprske Luke Dragan Matić se je na novico iz Daimlerja že odzval s skrbjo, češ da to pod vprašaj postavlja celoten posel z nemškim avtomobilskim koncernom.

Že prvo leto bi moralo prek Kopra potovati več kot sto tisoč mercedesov

V Luki Koper so sodelovanje z Daimlerjem ponosno napovedali lani oktobra, ko so pripravili prvo pošiljko mercedesov za Bližnji vzhod. Nemci so predvidevali, da bi prek Luke Koper letno potovalo več kot sto tisoč avtomobilov. To je pomenilo približno petino vsega pretovora v Luki Koper leta 2014.

Pretovor avtomobilov so v Kopru med letoma 2009 in 2014 sicer povečali s 444 tisoč na 763 tisoč ton.

Pomisleki glede enotirnega sistema so se izkazali za upravičene

"Prepričani smo, da bomo s kakovostnimi storitvami in zanesljivimi transportnimi povezavami pristanišča z zaledjem upravičili zaupanje nemških partnerjev v slovenski logistični sistem," je dejal predsednik uprave Luke Koper Dragomir Matić, ki pa se je očitno uštel.

Tudi vodstvo Daimlerja je imelo ob podpisu pogodbe s Koprom edini pravi pomislek prav glede enotirnega železniškega sistema, ta pa se je zdaj izkazal za upravičenega.

Ne spreglejte