Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
29. 12. 2014,
6.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

snežne verige

Ponedeljek, 29. 12. 2014, 6.11

8 let

Snežne verige: "suha vaja" namesto stresa sredi snežnega meteža (video)

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Večine Slovencev sneg ne zaustavi, da bi z avtomobilom zapeljali na ceste, dve tretjini pa jih je prepričanih, da bi znali na kolesa namestiti tudi verige. Pri teh je pomembna predhodna "suha vaja".

Skoraj 90 odstotkov Slovencev vozi tudi po zasneženi cesti

Sneg je minuli konec tedna vendarle pobelil tudi Slovenijo in s tem seveda tudi naše ceste. Vožnja po zasneženih cestah je za večino tistih, ki so v teh dneh morali na cesto, postala neizogibna. Slovenija spada med alpske države, kjer sneg voznikov na cesti v zimskih mesecih ne bi smel presenetiti.

Po anketi, ki so jo za Planet Siol.net pripravili pri Episcentru, se Slovenci vožnje po snegu ne bojimo. Kadar je na cesti sneg, se nanje vseeno zapelje kar 88 odstotkov ankentirancev. Preostalih 12 odstotkov vprašanih takrat raje uporabi javni prevoz.

Bi znali na avtomobil namestiti verige, ko bi bilo to zares potrebno?

Ko cesto pobeli sneg, je ne glede na čas v letu obvezna zimska oprema. K tej po zakonu spada tudi kombinacija letnih gum in ustreznih verig, te pa so lahko v najbolj skrajnih vremenskih razmerah nepogrešljive tudi v kombinaciji s pravimi zimskimi gumami.

Ali bi znali na svoj avtomobil namestiti verige, če bi bilo to zares potrebno? Seveda ne med "suho vajo" doma v garaži, temveč nekje v snežnem metežu, pri temperaturah okrog ledišča, za nameček bržkone tudi v neprijetnem vetru in temi?

Kar 68 odstotkov anketirancev meni, da bi bili kos nameščanju verig na svoj avtomobil. Mi smo proces nameščanja preverili pri tehnični službi AMZS.

AMZS: Verige namestite za vajo že doma

"Tega ne počnemo vsak dan, zato ne more postati rutina," nam je povedal tehnični uslužbenec AMZS Jurij Kočar, medtem ko je odprl škatlo najbolj klasičnih verig in začel prvi korak – proučevanje navodil za namestitev.

"Najpomembneje je dobro prebrati navodila in se nameščanja verig pravilno lotiti. Ko jih pravilno razporedimo in zapnemo za kolesom, smo pol dela že opravili. Če so prvi koraki pravilni, potem je nadaljevanje preprosto in logično. Vsem pa bi predvsem svetoval, da poskušajo verige najprej v miru namestiti doma," dodaja Kočar.

Večino verig je potrebno po nekaj metrih ponovno zategniti, v vsakem primeru pa se po nekaj metrih ustavimo in preverimo, da veriga na kolesu ne opleta, še opozarjajo na AMZS.

Z verigami do 50 kilometrov na uro

Tudi najboljše zimske gume imajo seveda svoje omejitve. Če je na cesti pod snegom že ledena podlaga, nam lahko pomagajo le verige. V večini evropskih držav je zakonska omejitev hitrosti pri uporabi verig 50 kilometrov na uro. Ko na cesti kolesa spet dobijo stik z asfaltom, je verige priporočljivo odstraniti.

"Ko ni snega in nismo pod stresom, je verige precej preprosto namestiti. Zato je pomembno, da to vsaj kdaj poskusimo pred prvim soočenjem z verigami v snegu. Takrat smo živčni, težko se je umiriti in sredi sneženja slediti navodilom. Tudi pri AMZS v zimskih mesecih na cestah opravimo veliko posredovanj, ki so povezana s pomočjo pri verigah," dodaja uslužbenec AMZS.

Ne spreglejte