Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
17. 2. 2017,
11.14

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88

Natisni članek

Opel PSA Peugeot Citroen General Motors

Petek, 17. 2. 2017, 11.14

6 let, 6 mesecev

Še dva tedna? Opel ostaja nemški, a lastniki bodo Francozi.

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88

Predsednik koncerna PSA Carlos Tavares je zaposlene pri Oplu pomiril z napovedjo, da bi tudi po morebitnem prevzemu družbe Opel ostal nemška avtomobilska znamka. Nemci in Angleži se vseeno bojijo odpuščanj in zapiranja tovarn, prevzem pa naj bi izpeljali že pred avtomobilskim salonom v Ženevi.

General Motors prek dveh znamk Opel in Vauxhall v Evropi zaposluje okrog 38 tisoč ljudi, od tega 19 tisoč v Nemčiji in 4.500 v Veliki Britaniji.  | Foto: General Motors prek dveh znamk Opel in Vauxhall v Evropi zaposluje okrog 38 tisoč ljudi, od tega 19 tisoč v Nemčiji in 4.500 v Veliki Britaniji.

Bo Carlos Tavares že marca formalno vodil Opel? | Foto: Bo Carlos Tavares že marca formalno vodil Opel? Prva dama General Motorsa za  Siol.net: Prihodnost Opla? Ne skrbite.


Predsednik PSA prihaja na sestanek s kanclerko Merklovo

General Motors (GM) je iz Evrope pred leti že umaknil znamko Chevrolet, zdaj pa se avtomobilski koncern pod vodstvom Mary Barre resno pogovarja o prodaji preostalih evropskih znamk Opel in Vauxhall v roke francoskega koncerna PSA Peugeot Citroën. Če bi se to uresničilo, bi formalni vodja Opla postal zdajšnji predsednik PSA Carlos Tavares.

Tavares miri nastali položaj in napoveduje, da bi tudi po morebitnem prevzemu avtomobilske znamke ta ostala nemška in predvidoma tudi z zdajšnjo upravo. Kot sporočajo iz PSA, se bo Tavares v bližnji prihodnosti glede nakupa Opla sestal tudi z nemško kanclerko Angelo Merkel in predstavniki delničarjev. Nemci in Angleži se bojijo, da bi v primeru novega lastnika sledila odpuščanja in zapiranje proizvodnih tovarn.

Opel lani v Evropi z 243 milijoni evrov izgube

Opel je v Evropi že desetletja v negativnih številkah, a v zadnjem obdobju so poslovanje precej izboljšali. Predlani so imeli dobrih 800, lani pa še 257 milijonov dolarjev (243 milijonov evrov) izgube. Po predvidevanjih Oplovih finančnikov bo izguba letos približno enaka, pozitivno ničlo pa bi lahko dosegli leta 2018.

GM v Evropi zaposluje okrog 38 tisoč ljudi, od tega 19 tisoč v Nemčiji in 4.500 v Veliki Britaniji.

Dogovor že pred avtomobilskim salonom v Ženevi?

Pri GM poudarjajo, da bi lahko Opel pod lastništvom PSA dolgoročno postal stabilnejša znamka in da bi bil pod lastniki iz ZDA prisiljen še v ostrejše ukrepe za doseganje boljšega poslovanja. To je v sporočilu zaposlenim v Oplovi tovarni v Rüsselsheimu med obiskom napisala tudi Barra, ki pa se z delavci vseeno ni sestala.

GM in PSA želita dogovor končati še pred začetkom avtomobilskega salona v Ženevi, ki bo odprl vrata čez dobra dva tedna.

Ne spreglejte