Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Torek,
15. 9. 2015,
16.13

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Opel

Torek, 15. 9. 2015, 16.13

8 let

Prva dama General Motorsa za Planet Siol.net: Prihodnost Opla? Ne skrbite.

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Za prihodnost Opla je astra zagotovo eden najpomembnejših, če ne celo odločilni avtomobil. V Frankfurtu jo je zato osebno predstavila najvplivnejša ženska avtomobilske industrije - Mary Barra.

Pred prvo damo General Motorsa smo stopili s preprostim, a pomembnim vprašanjem …

… saj smo želeli iz prve roke izvedeti, kakšna usoda čaka Opel, kako bo na delovna mesta vplivala nova astra. Vljuden dober dan, predstavitev, stisk roke in prošnja za minuto pozornosti. "Imamo kratko, a pomembno vprašanje," smo nagovorili predsednico avtomobilskega velikana, ki se je ustavila in vljudno odgovorila: "Seveda, izvolite."

Glede na to, da nismo bili dogovorjeni, v spremstvu osebnih varnostnikov smo jo ustavili kar sredi sejmišča, ker nam novinarska radovednost pač ni dala miru, moramo poudariti, da je predsednica General Motorsa prva dama, ki razume industrijo, v kateri dela. Zato si je vzela čas tudi za slovenske bralce in voznike, za katere je opel astra seveda ravno tako pomemben in zanimiv avtomobil.

Kaj torej nova astra pomeni za prihodnost zanamke Opel in kaj bo pomenila na evropskem trgu, smo povprašali predsednico General Motorsa.

Mary Barra: Opel ima za novo astro že 30 tisoč naročil

"Ne skrbite. Vsekakor bo pomenila izredno veliko, ker nastopa v največjem in najbolj konkurenčnem avtomobilskem segmentu. Poglejte naš izredno zmogljiv produkt, ki smo ga predstavili s prelepim dizajnom, pa 200-kilogramsko znižanje mase, kar prinaša večjo učinkovitost z energijske perspektive oziroma porabe goriva. Kljub precej atletski postavi pa astra ponuja več notranjega prostora. Ko astro torej pogledamo z vidika dizajna, tehnologije, zmogljivosti itd., sem prepričana, da se bo na trgu odrezala ekstremno dobro."

Pa vendar nas je zanimala številka. Kaj to pomeni za vse tiste, ki živijo od dela v Oplovih tovarnah? Prva dama General Motorsa Mary Barra je konkretno številko v naš mikrofon povedala z odločnim glasom:

"V tem trenutku imamo že več kot 30 tisoč naročil za astro. To je seveda zelo dobra napoved za Opel, osebno pa komaj čakam, da bo astro sprejela javnost, kupci."

Elektrika? Dlje od iskreno zadovoljnega pogleda najvplivnejše dame v avtomobilski industriji nismo prišli …

Da je Opel v polnem napadu, pravi tržno-razvojni ofenzivi, smo že poročali in tudi v Frankfurtu je Mary Barra izpostavila, da namerava Opel od prihodnjega leta pa do leta 2020 na trg poslati skupaj kar 29 novih vozil. Vizija prve dame največjega ameriškega avtomobilskega koncerna General Motors, pod okrilje katerega spada tudi Opel, je, kar zadeva njegovo nalogo na trgih stare celine, zelo jasna: "Opel je lani utrdil svoje tretje mesto na trgu osebnih vozil v EU, do leta 2022 pa mora postati drugi največji izdelovalec avtomobilov na evropskem trgu."

Ker pa je Mary Barra ob razkritju nove, karavanske različice astre sports tourer v svojem nagovoru glede Oplovega razvoja do leta 2020 napovedala tudi prihod električnega vozila, nas je seveda zanimalo, kako zmogljiv bo in kdaj bo napovedani električni opel dejansko prišel na trg. Mary Barra se je zadovoljno, skrivnostno nasmehnila in nam namenila pričakovan diplomatski odgovor:

"Kaj več vam o tem avtomobilu, razen tega, da en zagotovo prihaja, ne morem povedati. Hvala in želim vam lep dan."

Predsednik Opla je novo astro osebno pripeljal na oder

Opel je na svojem 3.000 kvadratnih metrov velikem razstavnem prostoru osrednji prostor, imenovan Astra Galaxy, seveda namenil novi astri. To je na oder pred kamere, mikrofone in fotografske objektive osebno pripeljal Karl-Thomas Neumann, predsednik Opla:

"Naša nova astra je najboljši opel, kar smo jih kadarkoli izdelali in, za Opel pomeni svojevrstni kvantni preskok na številnih področjih. Pri razvoju in izdelavi nove astre so vsi sodelujoči opravili izjemno delo. Avtomobil vsekakor predstavlja novo poglavje v zgodbi velike Oplove vrnitve. Nadaljujemo razvoj filozofije, s katero Oplovim kupcem ponujamo tehnologije prestižnih razredov po dostopnih cenah. Nova astra je ob vsem vodilna v razredu tudi glede celovitih stroškov lastništva. Nova učinkovitost se resnično obrestuje."

Bo še vedno dostopna povprečni slovenski štiričlanski družini? Bo zmogla finančni obrok?

Po pogumnih obljubah o ljudski dostopnosti in širitvi visoke avtomobilske tehnologije v roke povprečnega voznika smo pred mikrofon povabili še prvega moža slovenskega Opla Boruta Gazvodo. Kako dostopna bo ta nova astra slovenskemu družinskemu proračunu, smo ga povprašali:

"Mislim, da je bila odlika Oplovih vozil v Sloveniji ves čas ta, da so zagotavljala izredno dobro razmerje med tem, kaj so ponudila, in tem, koliko so ljudje morali plačati. Ta genetska zasnova Opla bo v Sloveniji seveda ostala. Avtomobil bo absolutno konkurenčen v svojem razredu."

Ker pa kupce, tudi v Sloveniji, seveda zanimajo številke v evrih, ki ne nazadnje prinašajo odgovor na glavno vprašanje pred nakupom avtomobila, in sicer ali si ga lahko privoščim, smo tudi Borutu Gazvodi za komentar ponudili naslednjo iztočnico: povprečna štiričlanska družina s šoloobveznima otrokoma ter mama in oče, ki vsak mesec domov prineseta po tisoč evrov plače. Bo nova astra z obrokom lizinga ali posojila še ustrezala njihovemu družinskemu proračunu? Borut Gazvoda je suvereno odgovoril: "Absolutno!"

Video: Oglejte si, kakšne aktivne varnostne sisteme tudi na slovenske ceste prinaša nova opel astra.

Ne spreglejte