Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Sobota,
9. 1. 2016,
14.40

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Nissan Renault Tehno Avtomoto avtonomna vožnja samovozeči avtomobili

Sobota, 9. 1. 2016, 14.40

7 let, 12 mesecev

Renault in Nissan napovedala več kot deset "ljudskih" samovozečih avtomobilov

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Zveza Renault-Nissan bo v prihodnjih štirih letih predstavila več kot deset vozil, opremljenih s tehnologijo za samostojno vožnjo. Napovedujejo prihodnost brez žrtev prometnih nesreč.

Četrti največji avtomobilski koncern sveta odločno v smer varnejšega in čistejšega prometa

Vodstvo avtomobilske zveze Renault-Nissan je potrdilo strateški načrt, v katerem združuje inženirske sile razvoja v smeri samostojne vožnje in čistejših pogonskih tehnologij. Potrdili so, da bodo do konca leta 2020 v ZDA, Evropi, Japonski in Kitajski predstavili paleto samovozečih vozil. Pri tem pa izstopa obljuba, da bo tehnologija, ki bo vgrajena v njihove množično proizvajane serijske avtomobile, ljudem na voljo po dosegljivih cenah.

Francosko-japonski avtomobilski velikan pa je zaposlil tudi novega direktorja za celosten nadzor nad povezljivostjo in storitvami za vse pametne avtomobile nove generacije, ki bodo voznikom omogočali številne komunikacijske možnosti in cel niz novih povezljivih aplikacij.

S tem bodo predvsem na tistih kilometrih oziroma vsakdanjih poteh v gostejšem urbanem prometu, ko bo avtomobil vozil sam, potnikom v avtomobilu omogočili lažjo povezanost z delom, zabavo in aktivnosti na družbenih omrežjih. Gre za kakovostnejše uporabljen čas na poti v in iz službe.

Kdaj bo prišel čas dokončnega slovesa od škodljivih izpustov in konca tragedij zaradi prometnih nesreč?

Pet let po prvem prodanem serijskem električnem nissanu, ki ga je kupil voznik iz območja San Francisca, se je ta avtomobilski gigant že dodobra uveljavil tudi kot prodornejši proizvajalec električnih avtomobilov, saj je skupaj prodal skoraj 300 tisoč vozil znamk Nissan in Renault s povsem električnim pogonom.

Renault in Nissan nameravata tudi v prihodnje razvijati in povečevati delež električnih vozil, saj je prvi mož skupine Carlos Ghosn kot enega ključnih ciljev izpostavil vožnjo z ničelnimi izpusti.

Množična uvedba samostojne vožnja bo po študijah, ki jih raziskujejo tudi v zvezi Renault in Nissan predvidoma še bolj zmanjšala možnosti vozniške oziroma človeške napake. Ta je namreč še vedno odgovorna za kar 90 odstotkov vseh tistih najbolj tragičnih nesreč s smrtnimi žrtvami, izpostavljajo v koncernu.

Pri tem poudarjajo, da sta varnost in učinkovitost novih avtomobilov Renaultov in Nissanov bistveno izboljšani. Te trditve so podkrepili s statistiko iz obeh matičnih držav zveze, Japonske in Francije.

Število smrtnih žrtev in hudih poškodb v Nissanovih vozilih na Japonskem je v zadnjih 20 letih upadlo za 61 odstotkov, v Renaultovih vozilih v Franciji pa se je v 15 letih zmanjšalo za 80 odstotkov.

Pri tem je seveda treba dodati, da na varnost v cestnem prometu ne vpliva zgolj aktivna in pasivna varnost avtomobila, temveč tudi kakovost ter vlaganje v prometno infrastrukturo, preventivo, vozniško kulturo, celostna vloga družbe oziroma država.

Petmilijardni proračun in strnjene vrste inženirjev vseh znamk zveze

Zveza Renault-Nissan ima za raziskave in razvoj pripravljen približno pet milijard ameriških dolarjev oziroma 4,6 milijarde evrov vreden proračun za raziskave in razvoj.

Četrta največja avtomobilska skupina na svetu, ki proda desetino vseh avtomobilov na svetu, ima raziskovalna središča v Atsugiju na Japonskem, Guyancourtu v Franciji, Farmington Hillsu v Michiganu in Sunnyvalu v Kaliforniji (oba v ZDA).

Renault in Nissan pa imata poleg naštetih tehnoloških središč še velika inženirska središča v Indiji, Braziliji, Romuniji, Turčiji in Kitajski.

Dve leti nazaj sta Renault in Nissan že "zbližala" organiziranost svojih inženirskih enot. Pri francosko-japonskem zavezništvu danes trdijo, da je bila združitev znanja uspešna, da se močno zmanšujejo razna podvajanja v razvoju tehnologij naslednjega rodu in se seveda posledično nižajo tudi razvojni stroški, na drugi strani pa raste učinkovitost.

To, da inženirske razvojne ekipe govorijo isti jezik, se po zagotovilih z vrha koncerna najbolj očitno kaže v tem, da je tehnologija, ki jo inženirji Renaulta in Nissana razvijejo skupaj, potem na voljo vsakemu od podjetij in vsaki od njunih znamk.

Vse znamke znotraj koncerna jih torej uporabijo tako, kot je smotrno s stališča kupcev.

Ne spreglejte