Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
1. 7. 2016,
6.06

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Tesla Motors

Petek, 1. 7. 2016, 6.06

6 let, 7 mesecev

Prva usodna nesreča tesle z Autopilotom, NTHS odprl preiskavo

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Tesla Motors Autopilot

Ameriški urad za varnost v prometu je odprl preiskavo prometne nesreče, v kateri je umrl voznik tesle S z vključenim programom Autopilot oziroma med samodejno vožnjo po avtocesti. Avtomobil ni preprečil usodnega trčenja s traktorjem.

NHTS preiskuje, ali ima sistem resne pomanjkljivosti Autopilot zna že danes tudi v Sloveniji samodejno peljati avtomobil po avtocesti, podeželski cesti ali mestu, samodejno ohranja razdaljo do vozil in tudi samodejno prehiteva. Voznik mora tudi po priporočilu Tesle Motors še vedno imeti roke blizu volanskega obroča. | Foto: Autopilot zna že danes tudi v Sloveniji samodejno peljati avtomobil po avtocesti, podeželski cesti ali mestu, samodejno ohranja razdaljo do vozil in tudi samodejno prehiteva. Voznik mora tudi po priporočilu Tesle Motors še vedno imeti roke blizu volanskega obroča.

Urad za varnost prometa na avtocestah (NHTS) se tako sploh prvič ukvarja z nesrečo samodejno vozečega avtomobila, v kateri je umrla oseba. Tesla Motors je nesrečo predala v preiskavo, NHTS pa bo v njenem prvem delu ugotavljal, ali ima Teslin sistem Autopilot morda kakšne pomanjkljivosti.

Spomnimo, Autopilot zna že danes tudi v Sloveniji samodejno peljati avtomobil po avtocesti, podeželski cesti ali mestu, samodejno ohranja razdaljo do vozil in tudi samodejno prehiteva. Voznik mora po priporočilu Tesle Motors še vedno imeti roke blizu volanskega obroča, saj mora tudi za izpolnitev varnostnih zahtev imeti nadzor nad avtomobilom.

Sistem deluje na osnovi kamere in senzorjev različnega dosega, ki spremljajo dogajanje okrog avtomobila. | Foto: Sistem deluje na osnovi kamere in senzorjev različnega dosega, ki spremljajo dogajanje okrog avtomobila.

Sonce je zaslepilo tako voznika kot avtomobil

Usodna prometna nesreča se je zgodila blizu mesta Wiliston, kjer je voznik traktorja s prikolico nenadoma zavil levo pred voznika tesle S. Ta se je vanj zaletel, se zarinil vanj, peljal pod prikolico in se nato ustavil na bližnjem polju. Voznik je zaradi poškodb umrl.

"Bela stranica prikolice se je skrila v sončni svetlobi, zato ne avtomobil ne voznik nista zaznala nevarnosti in nista pravočasno začela zavirati. Če bi avtomobil zadel sprednji ali zadnji del prikolice, bi najbrž preživel. Poudarjamo, da Autopilot ni popoln sistem ter da mora voznik med njegovo uporabo še vedno ostati zbran in nadzirati promet okoli sebe. Preden ta sistem v avtomobilu aktivira, ga vmesnik na vse to tudi opozori," so v odzivu na nesrečo zapisali pri Tesli Motors. Autopilot sicer deluje tako na osnovi kamere kot tudi senzorjev različnega dosega.

Kot so dodali, je to prvi primer nesreče v okrog 130 milijonih kilometrov, ki so jih tesle S že prevozile v sistemu Autopilot. Pred tedni smo poročali o primeru voznika, ki ga je tak sistem na avtocesti rešil pred trčenjem z drugim neprevidnim voznikom.

 

Ne spreglejte