Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
6. 9. 2021,
7.22

Osveženo pred

2 leti, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,46

Natisni članek

Ponedeljek, 6. 9. 2021, 7.22

2 leti, 7 mesecev

IAA Munchen

Predsednik VW o prihodnosti posla: še prej ga je zmotila aktivistka

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,46
Herbert Diess | Herbert Diess v kratkem pogovoru z aktivistko organizacije Greenpeace. | Foto Reuters

Herbert Diess v kratkem pogovoru z aktivistko organizacije Greenpeace.

Foto: Reuters

"Avtonomna, ne le električna vozila bodo najbolj spremenila industrijo in to, kakšne avtomobile bomo vozili," je na predvečer avtomobilske razstave IAA v Münchnu povedal predsednik Volkswagna Herbert Diess.

Pred prihodom na prizorišče so ga "zmotili" aktivisti Greenpeacea. Ti so v petek skupaj z nemško okoljevarstveno skupino DUH napovedali tožbo proti Volkswagnu, če ta ne bo okrepil svojih prizadevanj za nižanje škodljivih izpustov. Ob tem so se navezovali tudi na predlog Evropske komisije, da bi leta 2035 v Evropi prepovedali prodajo novih bencinskih in dizelskih avtomobilov.

Volkswagen je sicer med tistimi tradicionalnimi znamkami, ki se je elektromobilnosti lotila najresneje. Na globalnem trgu bi lahko po prihodu na Kitajsko do leta 2025 kot prvi ogrozili prodajno premoč Tesle. Diess pa se je na razstavi IAA v Münchnu, ki je usmerjena prav v mobilnost prihodnosti, bolj kot električnim pogonom posvetil avtonomnosti vožnje.

Za zdaj to samodejno vozilo preizkušajo le na poligonu blizu Munchna, kmalu pa se bodo testiranja začela tudi na ulicah bavarske prestolnice. | Foto: Volkswagen Za zdaj to samodejno vozilo preizkušajo le na poligonu blizu Munchna, kmalu pa se bodo testiranja začela tudi na ulicah bavarske prestolnice. Foto: Volkswagen

Diess pred tovarno električnih volkswagnov v Zwickauju. Volkswagen na sejmu IAA prvič predstavlja le električna vozila. | Foto: Reuters Diess pred tovarno električnih volkswagnov v Zwickauju. Volkswagen na sejmu IAA prvič predstavlja le električna vozila. Foto: Reuters Diess: Ne električni pogon, avtonomnost bo spremenila industrijo

Med včerajšnjim dogodkom je Volkswagen razkril testno različico samodejno vozečega volkswagna ID Buzz AD1, ki ga bodo prihodnje leto začeli preizkušati na ulicah Münchna.

"Avtonomna vožnja bo spremenila industrijo kot še nič do zdaj. Tudi veliko bolj kot električna vozila, saj je bil prehod nanje razmeroma preprost. Pravo ključno spremembo pa prinašata tako prava programsko znanje in avtonomnost," je povedal Diess.

Ponujanje mobilnosti bo kmalu pomenilo 15 odstotkov Volkswagnovega posla

"Leta 2030 bodo še 85 odstotkov našega posla pomenili lastniški in avtomobili v najemu oziroma souporabi. Preostalih 15 odstotkov bodo različna vozila za prevoze in mobilnost kot del naše ponudbe," meni Diess.

Prihodke iz različnih storitev samodejno vozečih avtomobilov umešča tudi v pomemben steber prihodnjega poslovanja družbe. Po predvidevanjih Volkswagna bodo leta 2030 letni prihodki vsega avtomobilskega sektorja prek "softversko" omogočene prodaje iz avtomobilov znašali vsaj bilijon evrov.

Ne spreglejte