SiolNET. Avtomoto Novice
0,20

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Mercedes-Benz in Rivian

Posel Mercedesa in Američanov, tovarna spet na Madžarskem?

0,20

termometer

Amazon Rivian kombi | Med najpomembnejšimi naročniki za Rivian bo v tem desetletju Amazon. | Foto: Amazon
Med najpomembnejšimi naročniki za Rivian bo v tem desetletju Amazon. Foto: Amazon

Mercedes se bo povezal z ameriškim zagonskim podjetjem Rivian in mu pomagal pri proizvodnji vozil. Električne dostavne kombije bodo izdelovali v Evropi, Mercedes obenem za kombije razvija tudi namensko električno platformo.

Mercedes-Benz in Rivian sta napovedala sodelovanje pri izdelavi električnih dostavnih kombijev v Evropi. To je delnice Riviana takoj povišalo za 11 odstotkov. Podrobnosti skupnega posla so za zdaj še skope, potrdili pa so skupno proizvodnjo v Evropi.

Med mogočimi lokacijami je tudi Madžarska (poleg Nemčije in Velike Britanije), kjer je Mercedes že prisoten. Tudi podobna sodelovanja z zagonskimi podjetji za Nemce kajpak niso nova. Mercedes je bil med prvimi vlagatelji v Teslo, kjer pa so lastniški delež že pred razmahom njihovih avtomobilov prodali.

Iztok Seljak Avtomoto Prihodnost za leto 2030? Slovenski strokovnjak pozna odgovore.

Mercedes z novo platformo za električne kombije

Mercedes pripravlja novo platformo VAN.EA za električna dostavna vozila in kombije. Od leta 2025 bodo vsi njihovi kombiji le še električni, so potrdili v Stuttgartu. Za potrebe proizvodnje bodo prilagodili tri obstoječe tovarne. Prvi dve bosta v Düsseldorfu in Ludwigsfeldeju, tretja pa naj bi bila tovarna v Kecskemetu na Madžarskem. Samo za nadgradnjo tovarne v Düsseldorfu bodo namenili 400 milijonov evrov.

Prihodnost Mercedes-Benzovih kombijev je električna. | Foto: Gašper Pirman Prihodnost Mercedes-Benzovih kombijev je električna. Foto: Gašper Pirman

Ključne so težave s proizvodnjo

Rivian ima svojo tovarno v ameriškem mestu Illinois, kjer so imeli do zdaj kar nekaj težav z doseganjem ustreznega obsega proizvodnje. Ta se je že pokazal za ozko grlo Rivianovega posla z električnimi poltovornjaki in kombiji.

Rivian namerava postaviti pet milijard dolarjev vredno tovarno v Atlanti, kjer naj bi izdelovali tudi njihov cenovno dostopnejši električni avtomobil.

Velik posel z Amazonom

Posel z Mercedesom je za Rivian nujen prav iz naslova uresničevanja proizvodnih obljub. Američani so sklenili veliko kupčijo z Amazonom, ki bi do konca desetletja kupil sto tisoč njihovih dostavnih vozil. Amazon sicer kupuje tudi vozila Forda, Mercedesa in kmalu tudi Stellantisa.

Med pomembnimi partnerji Riviana z 9,6-odstotnim lastništvom ostaja tudi Ford. Ti so iz sodelovanja "izrinili" General Motors, nadaljni obseg sodelovanja pa trenutno ni povsem jasen. 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin