Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Petek,
19. 9. 2014,
14.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Peugeot Terenski Avtomoto Ciril Komotar

Petek, 19. 9. 2014, 14.53

8 let

Peugeot quartz – predrzno robusten francoski hibrid

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Peugeot bo v Parizu predstavil koncept razburljivega križanca quartz s 500 hibridnimi "konji". Napovedoval naj bi poteze prihodnje generacije SUV-jevsko usmerjenega 3008.

(Pre)drznost je vse!

Prva in najbolj očitna lastnost 4,5-metrskega koncepta quartz je učinkovita združitev robustnega videza s futuristično-športnimi potezami.

Ozki LED-žarometi so brez zaščitnih stekel, tanke krake ogromnih 23-palčnih platišč krasi tanka plast iz ogljikovih vlaken, v streho sta integrirana dva velika usmerjevalnika zraka in iz bokov se spustita dve električno zložljivi stopnici.

Drznost je vse, trdijo pri Peugeotu, njihovi kupci pa upajo, da se je bodo v čim večji meri nalezla tudi serijska vozila.

Vse je podrejeno vozniku

Notranjost je v veliki meri izdelana iz recikliranih, obnovljivih in naravnih materialov. Še posebej izstopa sredinska konzola iz kamnine bazalt, ki je v primeru koncepta neobdelan in poudarja njegovo robustno plat.

Tekstil iz poliestrske niti oziroma recikliranih materialov je izdelan s postopkom tako imenovanega digitalnega tkanja, katerega prednost je lahko velika debelina, ki izniči nujnost podlaganja sedalnih površin s penasto maso. Ob tovrstni izdelavi tudi ni odpadnega materiala.

500 hibridnih "konjev" in samodejno prilagajanje podvozja

Pogonski sklop črne hibridne zveri sestavljajo trije motorji – 1,6-litrski turbobencinski štirivaljnik z 270 "konji", ki smo ga dodobra spoznali v peugeotu RCZ R, in dva elektromotorja s po 85 kilovati, nameščena vsak na svoji osi. Oba med zaviranjem oziroma upočasnjevanjem polnita 400-voltni akumulator.

Sistem omogoča uporabo različnih voznih programov, tudi zgolj električnega, katerega doseg naj bi v teoriji znašal 50 kilometrov.

Izhodiščni program route delovanje bencinskega motorja združuje s sprednjim elektromotorjem, program race pa zaposli delovanje vseh treh pogonskih agregatov. Moč se, kajpak, prenaša na vsa štiri kolesa.

Pnevmatsko vzmetenje, spredaj podrto s premo McPherson in zadaj z večtočkovnimi vodili, s pomočjo opazovanja cestišča s posebnimi kamerami in v sodelovanju z navigacijskim sistemom vnaprej predvideva in analizira vozne razmere ter jim prilagaja višino oddaljenosti podvozja od tal (med 300 in 350 mm).

Ne spreglejte