SiolNET. Avtomoto Novice
0,35

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Oplov težko pričakovani dobiček in vrnitev v Rusijo

0,35

termometer

Opel Grandland X
V Kalugi bodo izdelovali vse novejše modele, izdelane na osnovi platforme PSA, razen modelov astra in mokka, pri katerih uporabljajo platforme prejšnjega lastnika GM. Foto: Gašper Pirman

Po desetletjih izgub pod starim lastnikom je Opel lani pod okriljem francoskega PSA zaslužil 859 milijonov evrov, zdaj pa se znamka po štirih letih vrača tudi na trg v Rusijo.

Potem ko je General Motors (GM) obupal nad Rusijo in se leta 2015 iz nje umaknil, je ta pomemben trg zamikal Francoze. Po načrtih koncerna PSA Peugeot Citroën naj bi prodajno paleto delno sestavljala vozila znamke Opel iz uvoza, večji del ponudbe pa bi pokrivala tovarna v Kalugi, ki stoji 200 kilometrov južno od Moskve.

Tovarna z velikimi proizvodnimi rezervami

Ta tovarna je sicer v 70-odstotni lasti koncerna PSA, 30 odstotkov pa pripada Mitsubishiju. Lani je skupna proizvodnja vozil štela le 38 tisoč vozil Peugeot, Citroën in Mitsubishi, čeprav znašajo letne proizvodne zmogljivosti 125 tisoč avtomobilov. V Kalugi bodo izdelovali vse novejše modele, izdelane na osnovi platforme PSA, razen modelov astra in mokka, pri katerih uporabljajo platforme prejšnjega lastnika GM.

Ruski trg se krepi

Francozi so v svojih načrtih optimistični in poudarjajo, da se je GM z Oplom iz Rusije umaknil zaradi takratnega kriznega obdobja in padca vrednosti rublja. Zdaj se ruski avtomobilski trg krepi, rast naj bi bila 3,6-odstotna in naj bi dosegla 1,87 milijona vozil. Francoze opogumlja tudi njihov uspešen prodor v sosednji Ukrajini, kjer so z modeloma jumpy in expert dosegli šestodstotni delež med lahkimi dostavnimi vozili.

Pri skupini PSA, ki je leta 2017 kupila znamko Opel (in Vauxhall), so prepričani, da ruski kupci še niso pozabili na ople in da imajo še vedno dobro mnenje o vozilih te znake. Glavni Oplov adut v Rusiji naj bi bila lokacija omenjene tovarne na tako imenovanem domačem terenu. 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 5
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin