SiolNET. Avtomoto Novice
1,20

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Nova pravila: električni avtomobili morajo oddajati zvok

1,20

termometer

Danes so v Evropski uniji začela veljati nova pravila - novi električni avti morajo pri hitrostih pod 20 kilometri na uro oddajati zvok, ki bo pešce ter kolesarje opozoril o prihajajočem avtomobilu.

Zvok električni avti Za večjo varnost pešcev

Vse več je bilo zahtev, da so električna vozila pri nizkih hitrostih nevarna za pešce in kolesarje, ker jih zaradi neslišnega delovanja enostavno ne slišijo. Pri Evropski uniji so zato sprejeli novo regulativo, ki proizvajalcem nalaga, da v električna vozila vgradijo napravo za oddajanje zvoka. Umetno ustvarjen zvok se mora vedno začeti sproščati pri hitrostih pod 20 kilometrov na uro.

Zvok bo po glasnosti podoben motorjem z notranjim zgorevanjem, voznik pa ga bo lahko tudi izklopil. Z oddajanjem zvoka morajo biti od danes naprej opremljena vsa nova električna prevozna sredstva z vsaj štirimi kolesi. Od leta 2021 naprej bodo morali biti z oddajanjem zvoka opremljeni tudi hibridni avtomobili.

Komentarji

5

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • Turob / 06.07.2019. ob 21:51 0 0

  20kmh je premalo, koliko je cestišč, ki so polna vikend izletnikov in kolesarjev, ki hodijo vozijo sredi ceste.. doslej so se še umikali, ko je izza ovinka prišel avto s 40kmh, ker so ga slišali ..

  0 0
 • avtobusar / 02.07.2019. ob 06:20 0 0

  Zakaj pa imajo pešci oči? Da se vizualno prepričajo o varnosti preden prečkajo vozišče, ali ne? Kako pa se bodo v prometu znašli gluhi? To je eno samo birokratsko sranje.

  0 0
 • JOZEJOZE / 01.07.2019. ob 20:35 0 0

  Zvok bi moral biti mehanski in ga ne bi bilo mogoče izključiti.Še eno sranje več za kriminalce.

  0 0
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin