SiolNET. Avtomoto Novice
1,76

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Pošta Slovenije

Nov mejnik: v Sloveniji dostavili prvo pošiljko z dronom #video

1,76

termometer

Pošta Slovenije je izpeljala prvo poskusno dostavo pošiljke z dronom, in sicer v zaključni fazi poleta do Poštarskega doma na Vršiču. Številna podjetja po svetu na ta način že uspešno dostavljajo najrazličnejše pošiljke, medtem ko trenutna evropska zakonodaja še ne omogoča letenja zunaj vidnega polja.

Začasni generalni direktor Pošte Slovenije Tomaž Kokot Začasni generalni direktor Pošte Slovenije Tomaž Kokot Foto: Pošta Slovenije Pošta Slovenije je prvi poskusni polet z brezpilotnim letalnikom izvedla v sodelovanju s slovenskim podjetjem OneDrone, ki je prvi slovenski operater brezpilotnih zrakoplovov najvišje kategorije in omogoča izvajanje letalskih operacij v najzahtevnejših pogojih. Sodelovalo je tudi zagonsko podjetje ElevonX, ki je proizvajalec brezpilotnih letal (UAV) oziroma celotnih sistemov. Zagonsko podjetje je razvilo modularni brezpilotni sistem ElevonX SkyEye in ga pripeljalo do serijske proizvodnje.

Na področju razvoja dostave z brezpilotnimi letalniki prednjačijo predvsem tehnološko naprednejše države, in sicer ZDA, Kitajska, Nova Zelandija, Avstralija, Nemčija, Švica ter podjetja, kot so Alibaba, Amazon in Google. Kitajska naj bi po napovedih dostavo z droni, ki bodo lahko prenesli eno tono do 1.500 kilometrov daleč, začela že leta 2025.

Direktor zagonskega podjetja ElevonX Klemen Langus (desno) ob brezpilotniku SkyEye Direktor zagonskega podjetja ElevonX Klemen Langus (desno) ob brezpilotniku SkyEye Foto: Pošta Slovenije

Zatika se pri regulativah, ne tehnologiji

"Z današnjim dnem Pošta Slovenije začenja prve poskusne lete z brezpilotnimi letalniki. Tako se pripravlja na čas, ko bo lahko dostavljala nujno potrebne pošiljke tja, kamor jih konvencionalna vozila ne morejo dostaviti tako hitro in učinkovito. Glede na trenutne trende v dostavi nismo več daleč od tega, da bomo tudi v logistiki, namesto poskusnega letenja, lahko dejansko izvajali dostave z droni. Želimo se aktivno vključevati v proces kreiranja predpisov, ki urejajo letenje in upravljanje brezpilotnih letalnikov v Sloveniji, z jasnim ciljem iskanja novih poslovnih priložnosti," ob prvem poskusnem poletu brezpilotnega letalnika poudarja začasni generalni direktor Pošte Slovenije Tomaž Kokot.  

Kot poudarja Kokot, tehnologija vse to že dalj časa omogoča, zatika pa se pri regulativah, ki urejajo zračni prostor. Trenutno namreč v evropskem prostoru ni veliko manevrskega prostora za množično izvedbo tovrstnih dostav.  

"Potenciali uporabe dronov v dostavi so za najrazličnejše namene. Od dostave laboratorijskih vzorcev z oddaljenih območij, dostave dobrin z ladij na kopno, celo do dostave spletnih nakupov končnim kupcem. Tukaj vidimo velik potencial tudi v Pošti Slovenije, in sicer tudi za segment pri dostavi tako spletnih nakupov kot storitev z najvišjo dodano vrednostjo.

"Tudi v EU imamo ambiciozne načrte, Evropska komisija vidi prihodnost brezpilotnih letalnikov v kmetijstvu, energetiki, nadzoru javnega reda in miru ter v spletni trgovini in mobilnosti nasploh," razlaga svetovalec poslovodstva Pošte Slovenije Marjan Osvald.

Pošta Slovenija dron Foto: Pošta Slovenije

Pošta Slovenija dron Foto: Pošta Slovenije

Pošta Slovenija dron Foto: Pošta Slovenije

Pošta Slovenija dron Foto: Pošta Slovenije

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin