Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
3. 5. 2022,
6.11

Osveženo pred

1 leto, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,94

2

Natisni članek

električni avtomobili Hyundai Rimac Automobili

Torek, 3. 5. 2022, 6.11

1 leto, 11 mesecev

Rimac in Hyundai

Neuradno: po treh letih konec posla Hrvatov in Korejcev?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,94

2

Mate Rimac | Foto Rimac Automobili

Foto: Rimac Automobili

Hyundai bi se lahko po neuradnih napovedih umaknil iz partnerskega sodelovanja s hrvaško družbo Rimac Automobili. Napovedani električni športni avtomobil bi v tem primeru Korejci dokončali sami.

Rimac in Hyundai sta partnersko sodelovanje sklenila leta 2019. | Foto: Rimac Automobili Rimac in Hyundai sta partnersko sodelovanje sklenila leta 2019. Foto: Rimac Automobili Avtomobilski koncern Hyundai-Kia je leta 2019 v hrvaški Rimac Automobili vložil 90 milijonov dolarjev in pridobili 12-odstotno lastništvo. Skupno naj bi razvili dva avtomobila, in sicer električnega športnika, ob tem pa še nov avtomobil s pogonom na vodik. Korejci so ob tem na ceste poslali hyundaia ioniq 5 in kio EV6 na podlagi 800-voltne tehnologije.

Po za zdaj neuradnih napovedih bi se lahko Hyundai-Kia umaknila iz lastništva v Rimcu, je poročal Autonews Europe. Njihovi viri napovedujejo konec projekta avtomobila na vodik, želeni električni avtomobil za program N pa bi Korejci dokončali samostojno. Hyundai napovedi o umiku iz Hrvaške še ni komentiral.

Rimac nevera je v sklepni fazi testiranja pred predajo kupcem. | Foto: Rimac Automobili Rimac nevera je v sklepni fazi testiranja pred predajo kupcem. Foto: Rimac Automobili So v ozadju vse tesnejše vezi Rimca s Porschejem?

Od leta 2019 se je lastniška struktura Rimca močno spremenila. Lani je Porsche lastniški delež povečal s 15,5 na 24 odstotkov in tako nadgradil triletno tesno sodelovanje med Hrvati in Nemci. Obe družbi sta sredi lanskega leta ustanovili podjetje Bugatti-Rimac, v katerem ima Porsche 45-odstotni lastniški delež.

Rimac je od leta 2009 svoj posel razvil okrog električnih pogonov in baterijskih paketov za druge proizvajalce, prav tako na trg pošiljajo svoje avtomobile. Trenutno je v sklepni fazi testiranje električnega superšportnika nevere. Izdelali jih bodo 150, za vsakega med njimi pa bodo kupci odšteli okrog dva milijona dolarjev.

Ne spreglejte