Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
28. 11. 2017,
9.50

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,10

Natisni članek

Tim Novak Opel

Torek, 28. 11. 2017, 9.50

6 let, 4 mesece

Mladi strojnik iz Slovenije, ki obvlada študentski prototip in Oplov dirkalnik v Nemčiji

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,10

Tim Novak je mladi študent strojništva, ki vozi univerzitetno formulo, ob tem pa že dve leti vozi v nemškem pokalu Opel Adam. Letos je bil do zadnjega celo v igri za vstop v Oplovo tovarniško moštvo.

Tim Novak je letošnji pokal Opel Adam v Nemčiji končal na skupno četrtem mestu. | Foto: Gregor Pavšič Tim Novak je letošnji pokal Opel Adam v Nemčiji končal na skupno četrtem mestu. Foto: Gregor Pavšič

Zakaj ste se lansko leto odločili za vstop v nemški pokal Opel Adam?

Po dveh sezonah v domačem prvenstvu in potem še sezoni v mednarodnem pokalu Mitropa smo se za pokal odločili predvsem zato, da se naučimo nekaj novega, zaradi novih izkušenj in da naredimo en korak naprej. Pokal je vseeno zelo konkurenčen, pestra mednarodna zasedba, daje možnost napredovanja, saj je na koncu nagrada sedež v tovarniški ekipi. Ob vsem tem pa je še vedno cenovno dosegljiv in smo bili sposobni to speljati. Letos smo odpeljali še eno sezono in napredek je bil kar soliden.

Kakšna je tam konkurenca, kako raznolike so si med seboj dirke?

Konkurenca je res prava, letos nas je bilo 24 na začetku sezone. To pomeni 24 mladih talentov iz vse Evrope (kar 12 različnih držav!), vsi v popolnoma enakih avtomobilih. To je res pravi boj, saj vsaka napaka lahko pomeni izgubo več mest. Na vseh dirkah, tudi na dirki za svetovno prvenstvo, je treba od začetka do konca na polno.

Reliji v Nemčiji meni osebno niso najbolj pri srcu. Na prvi pogled so si zelo podobni, vendar je kar precej razlik med posameznimi. Večina je precej hitrih, ogromno je križišč, ponekod tudi makadam in blato. Treba se je veliko prilagajati z dirke na dirko. Najbolj specifičen in meni najljubši pa je seveda WRC, kjer so klasični vinogradi, nemško podeželje in tankovski poligon.

Dve leti je v Nemčiji že nastopal z Oplovim pokalnim adamom. | Foto: WRC Croatia Dve leti je v Nemčiji že nastopal z Oplovim pokalnim adamom. Foto: WRC Croatia

Novaku sovozniške zapiske bere Nemka Lisa Stengl. | Foto: WRC Croatia Novaku sovozniške zapiske bere Nemka Lisa Stengl. Foto: WRC Croatia

Verjetno je precej drugače dirkati v nemškem pokalu, kjer je veliko mladih talentov, kot v Sloveniji?

Dirkanje v takem pokalu je kar precej drugačno od dirkanja na domačem prvenstvu. Prva razlika je ogromna konkurenca. Če tukaj narediš napako, si takoj ob več mest v razpredelnici. Tudi če konkurent naredi napako, moraš sam dati od sebe najboljše, sicer te takoj prehiti nekdo iz ozadja. Prostora za taktiziranje tako rekoč ni. Na domačem prvenstvu pa je konkurenca bistveno manjša, zato občasno lahko taktiziraš. Prav tako v pokalu večina štarta brez poznavanja prog, kar za domače prvenstvo težko rečemo, zato imamo tukaj precej bolj enakovredne pogoje. Vzdušje na dirkah je zelo prijetno, prijateljsko in sem večino časa zelo užival.

Koliko kilometrov ste letos prevozili zaradi nastopov v Nemčiji?

Kilometrov je bilo kar precej. Povprečno so bile dirke oddaljene okoli 800 kilometrov od doma kar za sedem koncev tedna pomeni približno 11 tisoč kilometrov vožnje. Na nekaj dirk sem šel kar z letalom. Najbolj oddaljena pa je bila Rallye Rund um die Sulinger Bärenklaue, in sicer približno 1.100 kilometrov v eno smer.

Poznamo vas tudi iz ekipe ljubljanskih študentov, ki razvija svojo formulo. Kakšne so razlike med vožnjo te formule in dirkalnika za reli?

Razlike so ogromne. Avto za reli je narejen precej robustno in z njim vozimo po vseh razmerah. Prav tako je avto narejen, da zdrži skoraj celotno sezono brez večjih popravil. Moč motorja pri avtu ni gromozanska, sploh ne glede na maso. Vendar je opel adam zelo dober avto za reli, lepo vodljiv in zelo igriv. A ko to primerjamo s formulo, ki tehta le okoli 230 kilogramov in ima slabih sto konjskih moči, lahko že iz teh dveh podatkov ugotovimo, da je to drug svet. Odzivnost formule je precej večja, tudi pospeški in pojemki so mnogo večji. Formula je narejena na mejo, tudi voznikovo okolje je precej bolj špartansko, udobja tam ni. Sta pa obe vozili zelo dobri, vsako na svojem področju, in se vedno z največjim veseljem usedem v katerokoli.

Kaj kot voznik pričakujete od naslednjega elektromotorja v vaši formuli?

Električna formula bo zelo zanimiva izkušnja, tako iz inženirskega vidika kot tudi iz dirkaškega. Pričakujem, da bo imela formula še boljše pospeške kot zdaj in da bo odzivnost med ovinki še večja. Pričakujemo lahko okoli 70 kW moči in približno 100 Nm navora, kar so precej velike številke. Računamo, da bo še hitrejša od letošnje zverine.

Kakšni so sicer vaši načrti za prihodnje leto, kar se tiče relija?

Za prihodnje leto še nimam do konca izdelanih načrtov. Zdaj se s partnerji dogovarjamo, kako in kaj naprej. Zelo verjetna je moja vrnitev na domače prvenstvo z dirkalnikom razreda R2, najverjetneje bo to opel adam. Vendar ni še nič potrjeno.

Ne spreglejte