Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 3. 2008,
13.51

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sobota, 1. 3. 2008, 13.51

8 let

Mazda 6 sport in sport combi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Tri mesece po predstavitvi limuzine prihaja mazda 6 še v karavanski in petvratni kombilimuzinski obliki ter z dizelskim motorjem v nosu. Vozili smo ...

Pred dobrimi tremi meseci smo prve kilometre z novo Mazdino šestico nabirali po mondenem Saint Tropezu. A takrat smo preizkusili zgolj limuzino in tri bencinske motorje, zato smo se sedaj zapeljali še s karavanom in kombilimuzino ter preizkusili dizelski agregat, ki razširja motorno ponudbo in po katerem bo poseglo največ kupcev. Glede na precej športen pedigre avtomobila smo se tudi tokrat zapeljali po zanimivih, zavitih cestah v bližini italijanskega obmorskega mesta Rapallo. Lahko smo uživali v njegovih čarih, pa tudi čarih, ki so jih ponudile številne podeželske ceste.

Zopet nižja masa

Tudi pri karavanu in kombilimuzini poudarjajo nižanje mase. Nova šestica sport combi, torej karavan, je od predhodnice lažja za petdeset kilogramov oziroma še več, če upoštevamo, da bi z enakimi postopki izdelave in uporabo podobnih materialov bila novinka zaradi večjih mer kar za devetdeset kilogramov težja. Pri Mazdi zopet poudarjajo nizek količnik zračnega upora (Cx = 0,28) ter 25-odstotno povečanje karoserijske čvrstosti (v primerjavi s predhodnico).

Funkcionalnost karavana

Karavan je od predhodnika daljši za sedem centimetrov in pol, kar se pozna predvsem pri prostornini prtljažnika, po prvem tovorjenju prtljage lahko pohvalim njihov že poznan in enostaven sistem zlaganja sedežne klopi karakuri. Predvsem pri karavanu ima Mazda veliko ambicij, saj so na evropskem nivoju kar 40 odstotkov vseh šestic prodali v tej karoserijski obliki, velik delež pa ima tudi kombilimuzina.

140 KM iz dveh litrov

Več kot sedemdeset odstotkov vseh mazd 6 pa naj bi se prodalo z dizelskim motorjem v nosu. Gre za že znan dvolitrski agregat s 140 konjskimi močmi (v ponudbi tudi pri mazdi 3), ki je in bo edini dizelski motor v tem modelu. Sistem skupnega voda in serijski filter trdnih delcev ga uvrščata med čistejše motorje, saj v okolje izpusti le 147 gramov ogljikovega dioksida na prevožen kilometer. Po prvi vožnji lahko povem, da motor morda ni med najtišjimi v razredu (tudi med najglasnejšimi ne), a prepriča z dovolj mirnim tekom.

"Sports apperance package"

Podobno kot pri prenovi mazde 5, je tudi nova šestica na voljo z bolj dinamičnim izgledom, ki so ga pri Mazdi poimenovali SAP (sports apperance package). Gre za vizualne dodatke, ki poudarijo športni karakter - od nekoliko drugačnega odbijača do kromiranih dodatkov. Je pa že v osnovnem paketu opreme mazda 6 obuta v 16-palčne pnevmatike, na voljo pa so še 17- in 18-palčne.

Ne spreglejte