SiolNET. Avtomoto Novice
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Mariborski študenti zadovoljni z razvojem svoje formule

1

termometer

Čeprav na letošnjih dveh tekmovanjih niso videli cilja, so mariborski študenti strojne fakultete zadovoljni z razvojem formule. Hiter dirkalnik pač lažje narediti vzdržljivega kot nasprotno.

Menjalnik je prvič omogočal prestavljanje

Mariborčani so se že pred prvim tekmovanjem zavedali, da sklepni del dirke (kot dodatek pospeševanju, osmici in kvalifikacijam) konča le polovica nastopajočih. V Varanu za razliko od Hockenheima niso imeli težav na tehničnem pregledu, z novo karoserijo pa so maso formule zmanjšali za 13 kilogramov. V Varanu je na formuli tudi prvič deloval sistem robotiziranega menjalnika, pospešek do 100 kilometrov na uro pa trenutno znaša okrog 3,5 sekunde. Čas prestavljanja znaša 130 milisekund.

Lažje je hiter dirkalnik narediti vzdržljivega kot nasprotno

"Na pospeševanju v Italiji smo imeli med 60 ekipami četrti najboljši čas. Za deset stotink sekunde je bila hitrejša zmagovalna ekipa iz Gradca, ki ima kar za 50 kilogramov lažji dirkalnik. Zato predvidevam, da imamo enega najbolje razvitih motorjev v karavani," pravi vodja ekipe Dino Florjančič. V vožnji osmice so v Varanu osvojili osmo mesto, povprečni bočni pospešek v dveh zaporednih ovinkih je znašal 1,3 G-ja. Na sklepni dirki se je v 11. od 30 krogov pokvaril zadnji blažilnik.

"Če ne bi bilo te okvare, bi bili v prvi deseterici, tako pa nam je pripadlo 34. mesto. Zdaj vemo, da smo naredili zelo hiter dirkalnik. Maso bomo zagotovo še zmanjšali, težave z vzdržljivostjo pa smo pričakovali. Navsezadnje smo le novinci. Lažje je hiter avtomobil narediti vzdržljivega kot nasprotno," je še dejal Florjančič, ki bo s svojo ekipo načrte za prihodnje leto predvidoma predstavil že oktobra.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin