SiolNET. Avtomoto Novice
0,46

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Konec bencinskega turizma: poceni gorivo samo za Madžare

0,46

termometer

Bencinska |  | Foto: STA
Foto: STA

Madžarska vlada je že 15. novembra, ob naraščajočih cenah goriv, z regulacijo omejila najvišjo ceno bencina in dizla na 480 forintov (1,24 evra na liter). Zdaj so se Madžari uprli vsem tujcem, ki so na njihovih črpalkah točili cenejše gorivo in izkoriščali bistveno nižje cene, kot so drugje. Do cenejšega goriva so od danes naprej upravičeni le vozniki z madžarskimi registrskimi tablicami, preostali bodo morali plačati polno ceno goriva.

Zaradi regulacije cen goriva je Madžarska postala pravi raj za prevoznike in obmejne prebivalce, ki so s koristjo izkoriščali državno regulacijo cen. Na Madžarskem je bila cena dizelskega in bencinskega goriva daleč najnižja v Evropi. Obmejne črpalke so bile zato vedno polne tujcev, ki so čez mejo prišli le natočit gorivo. Podobno kot se dogaja pri nas predvsem ob italijanski meji, kjer je razlika med slovenskimi in italijanskimi cenami goriva kar precejšnja.

Konec bencinskega turizma

Novico o odločitvi, ki vstopa v veljavo danes, je sporočil Gergely Gulyas, vodja kabineta madžarskega premierja. Madžarska vlada se je za ukrep odločila, potem ko je letna stopnja inflacije v državi oktobra lani dosegla 6,5 odstotka, kar je največ po letu 2012.

Prodaja goriva na Madžarskem se je v prvem četrtletju letošnjega leta glede na enako lansko obdobje močno okrepila, kažejo podatki madžarskega naftnega združenja MASZ. Kot glavni razlog so navedli ravno bencinski turizem. Prodaja bencina se je v prvih treh mesecih leta povečala za 29,5 odstotka oziroma na 383 milijonov litrov, dizla pa za 36,7 odstotka oziroma na 712 milijonov litrov, so zapisali pri STA.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin