SiolNET. Avtomoto Novice
0,23

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Deleži pogonov pri novih avtomobilih v tretjem četrtletju

Klasični bencinski motorji? Tudi njihov delež strmo pada.

0,23

termometer

V veljavo je stopil pogoj PCT pri točenju goriva. Petrol. Bencin. Bencinski servis Covid |  | Foto: Bojan Puhek
Foto: Bojan Puhek

V tretjem četrtletju je le še 39 odstotkov novih avtomobilov v Evropi imelo klasični bencinski motor, pri čemer seveda niso šteti bencinski motorji v hibridnih pogonih. Skupni delež električnih in priključno hibridnih avtomobilov je že skoraj 19 odstotkov.

Ford kuga PHEV | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič V tretjem četrtletju se je na avtomobilskem trgu v Evropi nadaljevalo preoblikovanje deležev posameznih pogonov. V primerjavi z enakim obdobjem lani je delež novih avtomobilov z bencinskim motorjem upadel za 35 odstotkov. Takih avtomobilov je bilo v zadnjih treh mesecih 855 tisoč. Delež novih avtomobilov z bencinskim motorjem je upadel s 47,6 na 39,5 odstotka.

Še bolj je upadel delež novih avtomobilov z dizelskim motorjem, in sicer za več kot deset odstotnih točk, na 17,6 odstotka. Lani so v tretjem četrtletju v Evropi prodali še 769 tisoč novih avtomobilov z dizelskim motorjem, letos še 381 tisoč.

V tretjem četrtletju imajo pogoni naslednji delež: bencinski motorji 47-odstotni, hibridi 20-odstotni, dizelski motorji 17-odstotni, električni devetodstotni in priključni hibridi devetodstotni.

Skoraj vsak peti kupec je izbral avtomobil s priključnim kablom

Skladno s ponudbo na trgu je zrasla prodaja avtomobilov z alternativnimi pogoni. Tako se je prodaja hibridov povečala za 31 odstotkov, prodaja priključnih hibridov za 42 odstotkov in prodaja polno električnih vozil za 56 odstotkov.

Skupni tržni delež električnih avtomobilov in priključnih hibridov je v tretjem četrtletju znašal 18,9 odstotka. Delež električnih avtomobilov je bil 9,8 odstotka, kar v praksi pomeni 212 tisoč prodanih avtomobilov. Skupno so prodali 409 tisoč avtomobilov s polnilnim kablom.

 

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin