Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
18. 1. 2016,
13.25

Osveženo pred

1 leto, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Adria Airways dokapitalizacija

Ponedeljek, 18. 1. 2016, 13.25

1 leto, 5 mesecev

Kdo so Nemci, ki bodo danes rešili Adrio Airways?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Družbi Adria Airways grozi plačilna nesposobnost, obvezen partner državne dokapitalizacije pa bo tudi zasebni vlagatelj. Najbližje lastništvu je nemški investicijski sklad 4K Invest.

Obvezen partner pri državni dokapitalizaciji bo tudi zasebni vlagatelj

Potem ko sta Aerodrom Ljubljana in Adria Tehnika že dobili novega lastnika, bi se lahko že naslednji teden to zgodilo tudi slovenskemu nacionalnemu letalskemu prevozniku Adria Airways. Danes bo skupščina Adrie Airways odločala o dokapitalizaciji družbe, kar je v skladu s soglasjem vlade k Slovenskemu državnemu holdingu (SDH), da ta uresniči svoj letni načrt upravljanja kapitalske naložbe v Adria Airways.

Ker je prišla lani Adria na mejo plačilne nesposobnosti, letni načrt SDH predvideva prav dokapitalizacijo s strani države in dodatnega zasebnega vlagatelja. Ta je potreben zaradi pravil državne pomoči pri dokapitalizaciji.

To bo že četrta dokapitalizacija slovenskega letalskega prevoznika

Adria Airways je bila do zdaj že trikrat dokapitalizirana (2007, 2009 in 2010) v skupni vrednosti 15,2 milijona evrov. Leta 2011 je dobila tudi državno pomoč v višini 50 milijonov evrov. Predlani je Evropska komisija sklenila, da je bila državna pomoč v skladu kompatibilna s pravili o državni pomoči družbam v procesu prestrukturiranja in finančnih težav.

Neuradno naj bi Nemci v Adrio vložili od dva do pet milijonov evrov, država pa bi temu znesku dodala še okrog tri milijone evrov. Uradno višina dokapitalizacije za zdaj še ni znana. Država ima v Adrii Airways 69,87-odstotni delež, ki ga upravlja SDH, Družba za upravljanje terjatev bank je lastnica 19,63-odstotnega deleža, SDH pa ima 2,08-odstotni delež. V postopku prodaje je na voljo 91,58-odstotni delež družbe.

Slovenski letalski prevoznik se lahko z zasebnim vlagateljem, dokapitalizacijo (in privatizacijo) izogne plačilni nesposobnosti ter podobni usodi nekaterih drugih letalskih družb. Omenimo le madžarskega prevoznika Malev in estonskega nacionalnega prevoznika Estonia Air. Nekatera njegova letala in povezave je po stečaju družbe prevzel prav slovenski letalski prevoznik.

Vlada: Prodaja finančno ugodnejša kot stečaj in ustanovitev nove družbe

O uspešni dokapitalizaciji oziroma privatizaciji Adrie Airways ne gre dvomiti, saj bi v nasprotnem primeru spet grozila plačilna nesposobnost in takojšnja prizemljitev vseh njihovih letal. Adria Airways potrebuje od pet do osem milijonov evrov.

Da letala Adrie Airways ostanejo v zraku, je v neposrednem interesu tako države kot tudi brniškega letališča in njihovega lastnika Fraporta. Vlada je že sporočila, da je privatizacija družbe precej ugodnejšega rešitev kot stečaj in ustanovitev nove letalske družbe, Fraport pa bi brez poletov slovenskega prevoznika izgubil pomemben delež letališkega prometa.

Lufthansi najprej Croatia Airlines, pozneje še Adria Airways?

Adria Airways danes še vedno predstavlja pomembno regionalno izhodiščno točko na večja letališča v Evropi (München, Frankfurt, Dunaj, Bruselj …), po umiku Swiss Airlines edina upravlja z uspešno linijo Ljubljana–Zurich, pozabiti pa ne gre niti na povezave Adrie Airways z destinacijami na Balkanu. Nekatere linije bi v primeru plačilne nesposobnosti (ali izgube licence zaradi slabega finančnega stanja) v tem primeru prevzeli drugi prevozniki, najverjetneje iz združenja Star Alliance.

Omenjeni nemški investicijski skladi kot novi lastniki ne bodo ostali dolgoročni lastniki Adrie Airways, saj jo bodo v primeru uspešnega prestrukturiranja pozneje prodali večjemu letalskemu prevozniku. Je zgolj naključje, da je pred nekaj meseci lovke v našo regijo, natančneje neposredno proti hrvaškemu nacionalnemu prevozniku Croatia Airlines, že stegnila tudi nemška Lufthansa?

Ne spreglejte