SiolNET. Avtomoto Novice
0,09

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Več električnih avtomobilov, manj davkov za državo

Kako bodo pokrili davčno luknjo? To je prva ideja.

0,09

termometer

avtocesta M6 | Avtocesta M6 je za Britance že plačljiva. | Foto: Reuters
Avtocesta M6 je za Britance že plačljiva. Foto: Reuters

Medtem ko Britanci pri prodaji novih avtomobilov načrtujejo hiter prehod na električne avtomobile, zaradi njihovih olajšav iščejo nove vire finančnih prihodkov.

izpuh dim dizel bencin Avtomoto Brez novih "bencinarjev" in dizlov? To čez deset let čaka Britance.

Če bodo Britanci leta 2030 res dovolili le še prodajo električnih in hibridnih avtomobilov (hibridnih le do leta 2035), bo to na državni ravni prineslo tudi občutno manj denarja od različnih davkov za klasična vozila in trošarin na gorivo. Britanska vlada tako neuradno razmišlja o vzpostaviti plačljivega sistema za uporabo njihovih cest, je poročal The Times.

Na tak način bi lahko pokrili okrog 40 milijard funtov veliko davčno luknjo, ki jo bi povzročil obsežen prehod na električna vozila.

Trenutno so cestnine še redke

Trenutno je treba cestnino plačati na avtocesti M6. Tam znaša dnevna pristojbina za avtomobile 6,7 funta. Dodatno je treba plačati še nekatere mostnine in predornine, prav tako tudi dostop do središč mest, kakršno je v prvi vrsti London. Plačljiv sistem “plačaj po uporabi”, kjer bi cestnino obračunali po prevoženih kilometrih, so Britanci potihoma načrtovali že pred več kot desetletjem. Ideja v prakso ni nikoli prišla, ker so se vlade bale negativnega odziva voznikov.

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin