Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sobota,
25. 3. 2023,
22.50

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,91

23

Natisni članek

e-goriva

Sobota, 25. 3. 2023, 22.50

1 leto

E-goriva

Kaj to pomeni za vaš novi avto? EU in Nemci sklenili dogovor.

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,91

23

Autobahn | Foto Wikimedia Commons

Foto: Wikimedia Commons

Evropska unija in Nemčija sta sprejeli dogovor, da bosta po letu 2035 dovolili prodajo in uporabo avtomobilov s klasičnimi motorji − pogoj bo uporaba sintetičnih oziroma tako imenovanih e-goriv.

"Z Nemčijo smo se dogovorili za prihodnjo uporabo e-goriv v avtomobilih," je prek Twitterja sporočil Frans Timmermans, predsednik klimatske politike pri Evropski uniji. Podobno je sporočil tudi nemški prometni minister Volker Wissing.

"Po letu 2035 bo mogoče prodajati nove avtomobile s klasičnimi motorji, če bodo uporabili e-goriva," je poudaril Wissing.

Po tem dogovoru gre pričakovat, da bo Nemčija podprla strategijo Evropske unije o brezogljičnih novih avtomobilih po letu 2035. Med dovoljenimi pogoni bodo tako polno električni avtomobili, prav tako pa tudi vozila s pogonom na vodikove gorivne celice in tudi e-goriva. Pri proizvodnji teh iz ozračja črpajo CO2, ki se nato v enaki meri prek izpustov vrne v ozračje. Trenutno je problematična predvsem velika energijska poraba zelene elektrike pri proizvodnji teh goriv.

James Turner Mazda
Avtomoto Se bojite konca klasičnih motorjev? Strokovnjak pomirja in svari.

Sintetična goriva bi lahko postala pomembna tudi za razogljičenje letalskega prometa. | Foto: Reuters Sintetična goriva bi lahko postala pomembna tudi za razogljičenje letalskega prometa. Foto: Reuters

Kaj sprejeti dogovor pomeni?

Kljub sprejetemu dogovoru se odpira veliko vprašanj. Vzporedno z nemškim pogojevanjem uporabe e-goriv naj bi več avtomobilskih proizvajalcev že okoli leta 2030 prešlo na ponudbo le še električnih avtomobilov. Tak primer sta med drugim Ford, Volkswagen, enako pa tudi Audi in celoten Stellantisov koncern.

Tako bo zanimivo spremljati, ali bodo proizvajalci zaradi vloge e-goriv še naprej razvijali motorje z notranjim izgorevanjem in ali bo e-goriv v prihodnje sploh dovolj za velikoserijsko uporabo. Trenutne proizvodne zmogljivosti so zelo majhne, po dogovoru EU − Nemčija pa lahko pričakujemo tudi več vlaganj v proizvodno infrastrukturo za tovrstna goriva. Razpoložljive zmogljivosti bodo tudi vplivale na vlogo e-goriv v prihodnje − ali bodo torej postale del velikoserijske uporabe in bodo zarezale v načrtovano pretežno vlogo električnih pogonov ali pa jih bodo proizvajalci izdelovali bolj nišno. Na primer znamke, kot je Porsche, ki je trenutno tudi kot prvi v Čilu začel poskusno proizvajati e-goriva. Zanimivo vprašanje bo, seveda, tudi cena e-goriv v prihodnjem desetletju.

Več bo znanega po letu 2026, ko bi morale države članice EU že pospešiti vlaganja v infrastrukturo elektromobilnosti, proizvajalci pa predstaviti novo generacijo električnih avtomobilov. Leta 2026 bo Evropska komisija tudi pretehtala izvedljivost prelomnega leta 2035.

Ne spreglejte