SiolNET. Avtomoto Novice
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Jeep cherokee – bojevnik s prerije si želi evropskega skalpa

2

termometer

Jeep bo v Ženevo pripeljal povsem novo, 4. generacijo legendarnega terenca cherokee. Ta poleg precej mehkejših karoserijskih linij prihaja s tremi različnimi pogoni in Fiatovim dizlom v nosu.

Sodobna podoba SUV

Novi cherokee že na zunaj daje vedeti, da je povsem nov avtomobil, ki je od svojih predhodnikov dejansko podedoval le ime in družinsko tradicijo terenske klenosti. Evropsko-ameriška naveza je torej razvila srednje velikega predstavnika SUV, s katerim ima drzne načrte na obeh straneh Atlantika. Novi cherokee je tudi zaradi želje po evropskem tržnem skalpu sprejel vrsto kompromisov. Oglata karoserija je preteklost. Nova podoba prinaša bistveno bolj zaobljene linije, ki so aerodinamično precej učinkovitejše, kar pomeni, da je terenski bojevnik s prerije začel razmišljati tudi o ceni in izkoristku pogonske energije. Kljub mehčanju terenske podobe pa so oblikovalci zadržali nos z vertikalnimi letvami, osebnega pečata očeta vseh jeepov – willysa.

Cherokee pa se v skladu s trendi lahko pohvali še s svetlobnimi telesi LED, ki zlasti zadaj s svojo obliko spominjajo na nekatere glavne evropske zvezdnike segmenta športnih terencev.

Kljub veliko bolj urbani karoserijski zasnovi pa oblikovalci niso pozabili na to, iz kakšne družine cherokee izhaja. Robovi karoseriji so zato še vedno prilagojeni tudi resnim terenskim podvigom, le da je to manj opazno kot nekoč.

Bolj domač na asfaltu, onstran njega pa še vedno oster in brezkompromisen

Eden od največjih kompromisov, ki jih je v luči globalne prilagoditve trgu in ekologiji sprejel novi cherokee, je nedvomno prednji pogon. V različici 4x2 se torej vrti samo prvi kolesni par. Ne pozabimo, da je bil nekoč cherokeejev pogon v osnovi speljan nazaj, vklop pogona 4x4 pa je zbudil še sprednja kolesa. Po novem pa se tudi v različicah s štirikolesnim pogonom v prid manjši porabi goriva odklaplja oziroma priklaplja pogon zadnje osi. No, nova zasnova pogona pa nikakor ne pomeni, da bodo morali ljubitelji resnejših terenski avantur žejni prek vode. Cherokee namreč ponuja kar tri različice štirikolesnega pogona. Osnovo predstavlja elektronsko nadzorovani active drive I, ki zna glede na količino oprijema navor po vektorskem sistemu razporejati med vsa štiri kolesa.

Nadgradnjo tega pogona predstavlja active drive II, ki prinaša še natančnejše, glede na hitrost dvostopenjsko vektoriranje navora in reduktor. Za terensko najbolj drzne voznike pa poskrbi tretja različica active drive lock, ki reduktorju doda še zaporo zadnjega diferenciala (trailhawk). Cherokee je s tem pogonom pripravljen tudi na plezanje prek strmih skalnih terenov ter na spopad z globokim blatom in snegom.

Bolj udobni in bolj dinamični asfaltni vožnji je prilagojena tudi zasnova podvozja. Sprednja kolesa so vpeta po sistemu vzmetnih rok MacPherson, zadaj pa so inženirji za boljšo vodljivost in lego vgradili večvodilno premo.

Pogonski sklop po meri Evrope: devetstopenjski samodejni menjalnik in dvolitrski multijet II dizel

Med motorji je za Evropo zagotovo najbolj zanimiv Fiatov dvolitrski turbodizel z distribucijo goriva prek skupnega voda (1600 barov) in sistemom start&stop. Ta multijet II že od 1.500 vrtljajev dalje ponuja 350 njutonmetrov navora, največjo moč 125 kilovatov pa doseže pri 3.750 vrtljajih. Ta motor bo na voljo tudi v šibkejši 103-kilovatni različici.

Dvolitrski dizelski motor bo na voljo tudi v kombinaciji z novim, kar devetstopenjskim samodejnim menjalnikom. Ta v prid nižji porabi goriva in bolj uglajeni vožnji deluje po kar 40 različnih programskih shemah prestavljanja, ki pokrivajo dinamično, mestno, avtocestno in terensko vožnjo. Voznik seveda v delovanje menjalnika lahko posega tudi z ročno izbiro prestavljanja.

Predvsem ruskemu trgu in trgu Bližnjega vzhoda pa sta namenjena oba bencinska stroja: 3,2-litrski pentastar V6 (200 kilovatov in 315 njutonmetrov) in 2,4-litrski tigershawk multiair (130 kilovatov in 229 njutonmetrov).

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin