Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
22. 2. 2016,
21.59

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Rimac Automobili Športni Avtomoto Avtosalon Ženeva 2016

Ponedeljek, 22. 2. 2016, 21.59

6 let, 6 mesecev

Hrvaški električni superšportnik, ki prihaja v Ženevo kot ena glavnih zvezd

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Serijski električni superšportnik iz Hrvaške bo ena glavnih zvezd avtosalona v Ženevi. Vozniku omogoča do 1.500 "konjev", do 300 kilometrov na uro pospeši v 14 sekundah. Izdelali jih bodo le osem.

Do zdaj delal za druge, zdaj je čas tudi za hrvaški serijski superšportnik

Ime Rimac Automobili v svetovni avtomobilski industriji vsaj od leta 2013, ko so na frankfurtskem avtomobilskem salonu predstavili svojo študijo električnega superšportnika, ni več neznanka. Podjetje Mateja Rimca, ki se nahaja v Sveti Nedelji tik za slovensko-hrvaško državno mejo in po besedah direktorja danes zaposluje že 150 ljudi, je navsezadnje v zadnjem obdobju sodelovalo že v več odmevnih projektih.

S svojim električnim pogonom so oskrbeli dirkalnik Japonca Nobuhira Tajime, ki je z njim postavil rekord za električne avtomobile na gorski dirki Pike's Peak v ZDA, pogon za so priskrbeli tudi Christianu von Koenigseggu za njegov ekskluzivni superšportnik koenigsegg regera s 1.500 "konji".

V notranjosti lahko otipate le karbon, aluminij ali alkantaro

Na avtomobilskem salonu v Ženevi bo Rimac razkril svoj najpomembnejši izdelek. To bo serijska različica nekdanje študije concept one. Hrvati so se odločili za omejeno serijo le osmih izdelanih avtomobilov, za del teh pa so kupce tudi že našli. Kdor si bo ta avtomobil lahko privoščil, bo užival v pravi avtomobilski erotiki. V notranjosti imajo primarne funkcije avtomobila svoje gumbe, le sekundarne funkcije voznik upravlja prek digitalnega zaslona. V notranjosti ne bo mogoče najti plastike, saj so uporabili le materiale, kot so karbon, aluminij ali alkantara.

Štirje motorji s sistemsko močjo 800 kilovatov

Bistvo avtomobila, poleg nedvomne ekskluzivnosti, so njegove zmogljivosti. Avtomobil poganjajo štirje magnetni električni motorji, ki so nameščeni na sredini obeh pogonski osi in skupaj zagotavljajo sistemsko moč 800 kilovatov (1.088 "konjev") ter kar 1.600 njutonmetrov navora. Ves navor je zavoljo električnih motorjev seveda na voljo že od 0 do 6.500 vrtljajev.

Concept one do sto kilometrov na uro pospeši v 2,6 sekunde, do 200 kilometrov na uro v 6,2 sekunde in do 300 kilometrov na uro v vsega 14,2 sekunde.

Rimac: To je superšportnik za 21. stoletje

"Nisem hotel izdelati električne različice obstoječega superšportnega avtomobila. Hotel sem razviti tehnologijo, ki bi v vseh pogledih naredila superšportni avtomobil še boljši. Torej, da bi bil hitrejši, bolj zabaven za vožnjo in bolj energijsko učinkovit. Hotel sem izdelati superšportni avtomobil za 21. stoletje, ki ponuja pristen stik med voznikom in strojem," avtomobil napoveduje Rimac.

Hrvat, ki je zunanjost zaupal oblikovalcu Adrianu Mudriju, je še posebej ponosen na lastni sistem aktivnega štirikolesnega pogona. Ta nosi ime Rimac All Wheel Torque Vectoring (R-AWTV), ki do popolnosti izkorišča zasnovo štirih električnih motorjev in tudi štirih menjalnikov. Na sprednji osi so se odločili za uporabo klasičnega brezstopenjskega menjalnika, na zadnji osi pa oba motorja moč na kolesi prenašata prek dvosklopčnega menjalnika z dvema prestavama.

Sistem razporeditve navora so Hrvati razvili sami

Sistem prek natančnih senzorjev med vožnjo ves čas preračunava idealno razporeditev moči in navora med kolesi, skrbi za rekuperacijo tudi do 400 kilovatov zavorne energije in tako skrbi za učinkovit pogon. Voznik lahko izbira med štirimi različnimi programi vožnje (comfort, control, track in drift), lahko pa si nastavi svoje nastavitve in sistem R-AWTV tudi popolnoma izklopi.

Ne spreglejte