Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Sreda,
28. 5. 2014,
15.40

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Google Tehno Avtomoto

Sreda, 28. 5. 2014, 15.40

7 let, 12 mesecev

Google na cesto poslal svoj avtomobil brez volana (video)

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Google je predstavil lasten prototip samovozečega avtomobila, s katerim bo raziskoval tehnologijo in programsko opremo za vožnjo s pomočjo podatkovnega oblaka. V tem avtomobilu ni volana in stopalk.

Namesto voznika zmogljivi senzorji in zapletena programska koda

Google že kar nekaj časa predvsem v ameriški zvezni državi Nevada v realnem prometu preizkuša tehnologijo za popolno uvedbo avtomobilov, sposobnih avtonomne vožnje v realnem prometu. Za to je do zdaj kot avtomobilsko osnovo uporabljal toyoto prius in starejšo generacijo Audijevega športnega modela TT z velikim laserskim modulom na strehi.

Ta internetni velikan pa tokrat z lastnim prototipom postavlja nove izzive klasični avtomobilski industriji. Googlovi strokovnjaki so v izklopu voznikove vloge odšli tako daleč, da avtomobil sploh nima več osnovnih komponent za vožnjo – volana ter stopalk za zavoro in plin. Google trdi, da lahko natančni senzorji dovolj hitro zberejo zadostno količino podatkov, na podlagi katerih lahko ustrezna programska oprema avtomobil učinkovito vozi brez pomoči voznika.

Googlov cilj je razviti avtomobil, ki bo sposoben želeni cilj doseči brez tveganih situacij za nastanek gmotne škode in poškodb potnikov. S pritiskom na gumb želijo zagnati tehnologijo, ki bo s cest povsem umaknila pomanjkljivosti in slabosti človeškega faktorja.

Vozniški stres prestavljajo na pleča avtomobila. Tehnologija napoveduje slovo od nevarnih situacij.

"Naš cilj je narediti tehnologijo, ki bo vse izzive vožnje uspešno prenesla na avtomobilska pleča. Predstavljajte si brezskrbno vožnjo v središče mesta brez dodatnih skrbi in načrtovanja časa za iskanje prostega parkiranga mesta," vizijo razvoja samovozečega avtomobila opisuje Chris Urmson, direktor projekta avtonomne vožnje pri Googlu.

Urmson poudarja, da bodo s tovrstnimi avtomobil tudi starejši ljudje dalj časa ostali samostojno mobilni brez dodatnih nevarnosti in zapletov. Njihova tehnologija naj bi v prihodnosti tudi preprečila tveganja za težke nesreče zaradi vinjenih ali pa preutrujenih voznikov. "Če se bo razvoj naše tehnologije nadaljeval tako kot pričakujemo, se bomo povezali s partnerji in ceste naredili veliko varnejše," je še dodal Chris Urmson.

Ne spreglejte