Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
4. 2. 2017,
11.07

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

Natisni članek

Dieselgate Martin Winterkorn Volkswagen

Sobota, 4. 2. 2017, 11.07

6 let, 6 mesecev

Ferdinand Piech obremenilno pričal proti svojemu rivalu Martinu Winterkornu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

Nekdanji predsednik nadzornega sveta nemškega koncerna Volkswagen Ferdinand Piech je pred državnim tožilstvom v Braunschweigu obremenil nekdanjega prvega moža koncerna Martina Winterkorna. Tožilcem je po poročanju časnika Spiegel dejal, da je Winterkorn za težave z dizelskimi motorji vedel bolj zgodaj, kot priznava.

Martin Winterkorn zagovarja svojo vlogo v največji aferi Volkswagnovega koncerna.  | Foto: Reuters Martin Winterkorn zagovarja svojo vlogo v največji aferi Volkswagnovega koncerna. Foto: Reuters

Ferdinand Piech je s položaja prvega nadzornika Volkswagna odstopil aprila 2015 po bitki s takratnim predsednikom uprave Martinom Winterkornom. | Foto: Ferdinand Piech je s položaja prvega nadzornika Volkswagna odstopil aprila 2015 po bitki s takratnim predsednikom uprave Martinom Winterkornom. Ferdinand Piech je na prve informacije, da naj bi imel Volkswagen velike težave v ZDA, ker je manipuliral s programsko opremo, naletel konec februarja 2015. Svoje sume naj bi ameriške oblasti že razkrile tudi koncernu. Ko je Piech o tem povprašal Martina Winterkorna, mu je ta zagotovil, da ne obstaja nikakršen tak dokument ameriških oblasti, naj bi nekdanji prvi nadzornik pričal konec lanskega leta.

Je predsednik vedel ali ne?

Volkswagen je septembra 2015 priznal, da je motorje 11 milijonov avtomobilov opremil s programsko opremo, ki je zagotavljala nižje izpuste škodljivih plinov na uradnih testiranjih. Winterkorn je nekaj dni kasneje odstopil, a vztrajal, da za škandal ni vedel, dokler ni prišel v javnost.

Tožilstvo v Braunschweigu je medtem prejšnji teden sporočilo, da Winterkorna preiskujejo zaradi suma goljufije, saj naj bi obstajalo dovolj znakov, da je za sporno ravnanje vedel prej, kot priznava.

V ozadju pričanja tudi dolgoletno rivalstvo med Piechem in Winterkornom

Piech in Winterkorn sta bila dolgo rivala. Piech je s položaj prvega nadzornika Volkswagna odstopil aprila 2015 po bitki z Winterkornom. Spor naj bi izviral iz različnih pogledov na težave Volkswagna pri prodiranju na ameriški trg.

79-letni Piech je vnuk iznajditelja kultnega beetla. Sam je koncern vodil med letoma 1993 in 2002, je pa tudi eden od predstavnikov družine Porsche, katere holdinška družba Porsche SE ima v lasti 52 odstotkov Volkswagna.

Ne spreglejte