Jure Gregorčič

Četrtek,
26. 1. 2017,
6.03

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,55

Natisni članek

nesreča nesreča Varna vožnja Mustang Ford Volvo varnost avtomobilov EuroNCAP

Četrtek, 26. 1. 2017, 6.03

6 let, 7 mesecev

Volvo utrjuje status najvarnejšega avtomobilskega proizvajalca, pravi polom forda mustanga

Euro NCAP razkriva: Ford je v Evropo poslal varnostno spornega mustanga #video

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,55
Ford mustang - varnostni test Euro NCAP 2 zvezdici | Foto EuroNCAP

Foto: EuroNCAP

Evropska agencija Euro NCAP, ki opravlja preizkusna trčenja in ocenjuje varnost novih avtomobilov, je razkrila, da je Fordova ikona mustang, eden najuspešnejših športnih avtomobilov na evropskih cestah, varnostno sporen avtomobil. Na varnostnih testih je dobil le dve zvezdici, kar je daleč najslabši rezultat med vsemi testiranimi avtomobili v zadnjem času. Na drugi strani Volvo, tokrat so v Bruslju ocenili modela S90 in V90, z odličnimi ocenami utrjuje status najvarnejše avtomobilske znamke.

Proizvajalec in model Varnostna oprema Skupna ocena Varnost potnikov Varnost otrok Zaščita pešcev Varnostni sistemi
ford mustang standard - serijska 2 zvezdici 72 % 32 % 64 % 16 %
volvo S90 in V90 standard - serijska 5 zvezdic 95 % 80 % 76 % 93 %

Američani so na evropske ceste poslali varnostno neustrezen športni avtomobil. | Foto: EuroNCAP Američani so na evropske ceste poslali varnostno neustrezen športni avtomobil. Foto: EuroNCAP

Mustang na evropske ceste s figo v žepu

Ford mustang - varnostni test Euro NCAP 2 zvezdici | Foto: EuroNCAP Foto: EuroNCAP Pri Fordu so v letu 2015, ko so mustanga prvič uradno pripeljali na evropske ceste, ljubiteljem te svoje ikone obljubili vrhunec tehnike, mustanga, prilagojenega zahtevnemu evropskemu kupcu. Izpostavljali so izboljšano podvozje, krmiljenje, lego, očitno pa pozabili na varnost. Pri Euro NCAP so zdaj razkrili temačno stran mustanga. Pri tem so v komentarju zelo slabega rezultata, ocenjenega z le dvema zvezdicama, zapisali, da se je Ford očitno namerno odločil izpustiti določeno varnostno opremo, ker ni pričakoval, da bo Euro NCAP testiral to njihovo avtomobilsko ikono. V oči bodeta predvsem slaba zaščita otrok in le 16 odstotkov doseženih točk pri varnostno-asistenčnih sistemih.

Mustangov avtomobilski blišč se razblinja ob evropski varnostni oceni in ob dejstvu, da so Američani na naše ceste poslali športni avtomobil, ki ne dosega ustreznih varnostnih standardov. Pri Euro NCAP so bili zelo kritični do odkritja, ki kaže na to, da se Ford v evropsko različico ni odločil vgraditi varnostnih sistemov, ki so pri tem modelu na voljo kupcem na drugi strani Atlantskega oceana. Agencija Euro NCAP je prepričana, da bi tovrsten pristop do varnosti moral skrbeti Fordove kupce.

Video: Ko se zaleti ameriški mišičnjak ford mustang

Pri Fordu obljubljajo, da bo prenova prinesla brezhibno varnost

Ford mustang - varnostni test Euro NCAP 2 zvezdici | Foto: EuroNCAP Foto: EuroNCAP Generalni sekretar agencije Euro NCAP Michiel van Ratingen pravi, da jim je Ford zagotovil, da bodo še letos na evropske ceste poslali prenovljenega mustanga, ki bo opremljen z vso ustrezno varnostno opremo. Van Ratingen je že napovedal ponovni test in pri tem opozoril, da je trenutna varnostna ocena mustanga razkrila precej pomanjkljivosti, ki niso vezane zgolj na aktivne varnostne sisteme za pomoč vozniku.

Meni, da bo za izboljšanje rezultata potrebnega veliko dela. Na testu so ocenili avtomobil, ki je na trgu od prihoda v Evropo leta 2015. Pri Fordu so ravno v preteklih dneh napovedali prenovo mustanga, ki bo med drugim vključevala sistem proti naletu s funkcijo prepoznavanja pešcev in samodejnim zaviranjem v sili, pa sistem za ohranjanje smeri znotraj pasu … Obljubili so tudi, da bodo vsi avtomobili, naročeni od maja, ustrezno varnostno posodobljeni.

Preizkusna trčenja so pri mustangu pokazala tudi težave z delovanjem sprednjih zračnih blazin, ki so bile po sprožitvi napolnjene s prenizkim tlakom, kar lahko povzroči stik glave voznika z volanom in sovoznika z robom armaturne plošče. Mustang je imel težave tudi z zategovalnikom pasu pri sovozniku. | Foto: EuroNCAP Preizkusna trčenja so pri mustangu pokazala tudi težave z delovanjem sprednjih zračnih blazin, ki so bile po sprožitvi napolnjene s prenizkim tlakom, kar lahko povzroči stik glave voznika z volanom in sovoznika z robom armaturne plošče. Mustang je imel težave tudi z zategovalnikom pasu pri sovozniku. Foto: EuroNCAP

Najbolj nevarno na zadnjih sedežih mustanga

Res je sicer, da glede na karakter avtomobila zadnji sedeži v mustangu niso ravno pogosto zasedeni, a to ne opravičuje tega, da oblika sedežev slabo ščiti vrat in hrbtenico pri naletu od zadaj (nevarni whiplash udarec). V poročilu Euro NCAP navaja, da se je pri trčenju na zadnjih sedežih zgodila tudi nevarna "potopitev" telesa odraslega potnika, kar pomeni, da je telo zdrsnilo pod zapetim varnostnim pasom, ki tako ni obdržal potnika v pravem položaju. To lahko povzroči številne hude poškodbe kolen, stegnenice in medenice. Precej skromno zaščito z le 32 doseženimi odstotki od vseh razpoložljivih točk je ta ameriški mišičnjak zagotovil tudi najmlajšim potnikom.

Ob volva suvereno opravila s testi in z odličnimi ocenami prejela vseh pet zvezdic

Švedi so obljubili, da bodo do konca desetletja uresničili svojo vizijo, da v nobenem novem volvu nihče več ne bo umrl ali se resno poškodoval. To je velika obljuba, ki dovolj pove tudi o varnosti novih S90 in V90.  | Foto: EuroNCAP Švedi so obljubili, da bodo do konca desetletja uresničili svojo vizijo, da v nobenem novem volvu nihče več ne bo umrl ali se resno poškodoval. To je velika obljuba, ki dovolj pove tudi o varnosti novih S90 in V90. Foto: EuroNCAP

Pravo varnostno nasprotje sta v primerjavi z mustangom oba modela Volva serije 90. Odlični rezultati ju postavljajo v sam vrh lestvice najvarnejših. | Foto: EuroNCAP Pravo varnostno nasprotje sta v primerjavi z mustangom oba modela Volva serije 90. Odlični rezultati ju postavljajo v sam vrh lestvice najvarnejših. Foto: EuroNCAP Pravo nasprotje sta v primerjavi z mustangom oba modela Volva serije 90. Različici velike premium limuzine S90 in žlahtnega karavana V90 sta v vseh ključnih postavkah testov dosegli nadpovprečne rezultate. Na vrhu lestvice najbolje ocenjenih in najvarnejših avtomobilov po kriterijih Euro NCAP so trenutno kar trije novi modeli iz Volva. Veliki XC90 je najvarnejši SUV, ob tega pa sta se zdaj uvrstila še S90 in V90.

Volvo tako dokazuje, da s svojo obljubo oziroma vizijo 2020, po kateri leta 2020 v nobenem novem volvu nihče več ne bo umrl ali se huje poškodoval, misli zelo resno in razvoj usmerja v uresničitev te pogumne obljube.

Oba tokrat testirana volva sta se izkazal z odlično zaščito potnikov v vseh različicah nesreč. Blestela sta s pasivno in aktivno zaščito. Pri Euro NCAP izpostavljajo tudi njun širok nabor vozniških pomagal v serijski opremi ter izjemno učinkovit sistema za prepoznavanje in preprečevanje naleta s pešci. V tem preizkusu sta prva avtomobila, ki sta osvojila vse točke tega specifičnega testa (AEB pedestrian), saj je avtomobil tudi pri smrtno nevarni hitrosti (60 km/h) za pešca prepoznal nevarnost s samodejnim zaviranjem do popolne zaustavitve in varno preprečil nalet. 

Video: Izjemna predstava obeh volvov pri trkih in preprečevanju nesreče