Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Četrtek,
28. 4. 2016,
5.06

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,58

9

Natisni članek

Ford Mustang Športni Avtomoto

Četrtek, 28. 4. 2016, 5.06

6 let, 6 mesecev

Ford mustang: Bo ameriška ikona letos najbolje prodajani športni avtomobil na svetu?

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,58

9

Ford mustang | Foto Ford

Foto: Ford

V prvem letu, odkar je v prodaji nova generacija forda mustanga, je ta avtomobil na dobri poti, da znova postane svetovna tržna uspešnica. Trenutno je najbolje prodajani športni kupe na svetu. Povpraševanje po legendarnem avtomobilu po zagotovilih iz Forda še naprej narašča. V Sloveniji so jih že prodali 20.

Ford je z novim mustangom zadel v polno

"Svetovni trgi so se fantastično odzvali. Ford mustang je bil edini športni kupe na sveti, ki mu je lani uspelo zbrati več kot sto tisoč novih registracij," pravi Erich Merkle, Fordov prodajni analitik. | Foto: Ford "Svetovni trgi so se fantastično odzvali. Ford mustang je bil edini športni kupe na sveti, ki mu je lani uspelo zbrati več kot sto tisoč novih registracij," pravi Erich Merkle, Fordov prodajni analitik. Foto: Ford

Podatki o registracijah, ki jih o trgu ZDA zbira ameriška agencija IHS Automotive, kažejo, da je Ford v letu 2015 po vsem svetu prodal približno 110 tisoč mustangov v kupejevski izvedbi – več od vseh tekmecev v razredu športnih kupejev.

Rekord je bil dosežen, čeprav je bil mustang na ključnih trgih zunaj ZDA, kot sta Velika Britanija in Kitajska, večino leta na voljo le v zelo omejenih količinah. Poleg tega je Ford prodal še približno 30 tisoč mustangov kabrioletov, s skupno 141.868 prodanimi vozili pa je mustang postal daleč najbolje prodajani dvovratni športni avtomobil na svetu.

"Ameriški kupci so se že desetletja navduševali nad zanimivimi tujimi športnimi avtomobili, zato je bil čas, da Amerika s svetovno prodajo novega mustanga vrne uslugo," pravi Erich Merkle, Fordov prodajni analitik.

V večni bitki ameriških mišičnjakov je povedel mustang

Ford mustang GT 350 R | Foto: Ford Ford mustang GT 350 R Foto: Ford

Najbolj sladko zmago je Ford seveda dosegel na domačem trgu, kjer med tremi klasičnimi modeli mišičnjakov poteka večna bitka za kupce in prestiž ter ugled. Marca je tako mustang na trgih v ZDA navdušil 12.563 novih kupcev, javno objavljeni podatki pa kažejo, da sta se na drugo in tretje mesto zavihtela njegova večna tekmeca chevrolet camaro in dodge challenger – njuna skupna prodaja je dosegla 12.248 vozil. Po poročilih o dosežkih avtomobilske industrije je bil mustang najbolje prodajani športni kupe v ZDA v vsem letu 2015 in v prvem četrtletju 2016.

Po podatkih Zveze proizvajalcev avtomobilov v Kanadi že od leta 1985 prodajo več mustangov kot camarov, podatki o registracijah IHS pa kažejo tudi na zmago v Mehiki. Tam je bil mustang lani najbolje prodajani športni kupe. V primerjavi z letom 2014 se je prodaja mustangov lani v Mehiki povečala za skoraj neverjetnih 176 odstotkov.

Inženirji so mustanga temeljito pripravili na svetovno tržno turnejo. Fordov prvi zvezdnik je poleg tradicionalno impozantnega videza zdaj dobil tudi temeljito prilagojeno podvozje, ki se ponaša s povsem novima sistemoma sprednjega in zadnjega vzmetenja. Spredaj so mu za zagotavljanje večje togosti in ob hkratnem zmanjšanju mase namestili nov, lažji pomožni okvir, ki obenem zagotavlja več predvidevanja pri nadzoru koles ter boljše vodenje, krmiljenje in posledično bolj natančno oziroma zanesljivo vožnjo. Zadaj za boljši stik s cesto skrbi novo neodvisno vzmetenje. Geometrija, vzmeti, blažilniki in puše so bili po zagotovilih iz Forda posebej prilagojeni za dinamično nizanje zavojev. Novi zadnji členki iz aluminija pa naj bi pripomogli k zmanjšanju nevzmetenih mas. Mustang se očitno želi voziti tudi po meri evropskih vozniških želja. | Foto: Ford Inženirji so mustanga temeljito pripravili na svetovno tržno turnejo. Fordov prvi zvezdnik je poleg tradicionalno impozantnega videza zdaj dobil tudi temeljito prilagojeno podvozje, ki se ponaša s povsem novima sistemoma sprednjega in zadnjega vzmetenja. Spredaj so mu za zagotavljanje večje togosti in ob hkratnem zmanjšanju mase namestili nov, lažji pomožni okvir, ki obenem zagotavlja več predvidevanja pri nadzoru koles ter boljše vodenje, krmiljenje in posledično bolj natančno oziroma zanesljivo vožnjo. Zadaj za boljši stik s cesto skrbi novo neodvisno vzmetenje. Geometrija, vzmeti, blažilniki in puše so bili po zagotovilih iz Forda posebej prilagojeni za dinamično nizanje zavojev. Novi zadnji členki iz aluminija pa naj bi pripomogli k zmanjšanju nevzmetenih mas. Mustang se očitno želi voziti tudi po meri evropskih vozniških želja. Foto: Ford

Kupci povprašujejo po motorni klasiki V8

5,0-litrski silak V8 - moč in barvit, teatralen zvok | Foto: Ford 5,0-litrski silak V8 - moč in barvit, teatralen zvok Foto: Ford

Globalni podatki za leto 2015 razkrivajo nadaljnjo možnost rasti, saj se bodo dobave celotne dodeljene kvote na številnih trgih začele šele letos.

Merkle ugotavlja, da je med kupci po vsem svetu največ zanimanja za mustange, ki jih poganja motor V8. "Čeprav se je v ZDA povpraševanje po mustangu najbolj povečalo na obalnem območju – še posebej v Južni Kaliforniji – in generacija s preloma tisočletja večinoma izbira 2,3-litrski motor ecoboost, kupci v drugih državah mustanga najraje opremijo z motorjem V8. Prepoznavno rohneč zvok osemvaljnika je na cestah zunaj ZDA neverjetno cenjen in zaželen," dodaja Merkle.

Lahko dodamo, da je prav atmosferski motor V8, ki spada med stroje stare šole, poleg mustangove podobe in splošne karizme ameriškega avtomobilskega mišičnjaka (muscle car) eden ključnih magnetov za kupce.

Evropo zanima mustang, zanj se je odločilo tudi že dvajset slovenskih kupcev

V tovarni Flat Rock v Detroitu v ZDA bodo naredili tudi mustange za slovenske kupce.  | Foto: Ford V tovarni Flat Rock v Detroitu v ZDA bodo naredili tudi mustange za slovenske kupce. Foto: Ford

V Evropi je prodaja te Fordove avtomobilske ikone uradno prvič v njeni zgodovini stekla šele lansko poletje. Od lanskega poletja do danes je v tovarno Flat Rock v Detroitu v ZDA z naše strani Atlantika, s stare celine torej, prišlo 16.600 naročil. Evropske dobave so se v proizvodnem obratu v Detroitu začele v drugi polovici leta 2015. Prvih 4.700 mustangov se od tedaj že vozi po evropskih cestah.

Prav v teh dneh promocijski mustang slovenskega zastopnika znamke Ford kroži tudi po slovenskih cestah, prireditvah in trgovskih središčih. Glede na odzive, ki smo jih opazovali na eni izmed takih javnih prireditev, in gnečo okoli njega v enem izmed trgovskih središč je jasno, da ima daleč najbolj prepoznaven ford na svetu veliko oboževalcev tudi v Sloveniji. Ne, ni veliko avtomobilov, pri katerih bi se ljudje tako spontano ustavljali, se z njim fotografirali, hiteli na okrog pošiljat slefieje … Da, mustang ima karizmo, ki se ji je težko upreti. Dvajset Slovencev se ji zagotovo ni moglo, kajti toliko naročil so za ta avtomobil prejeli v Fordovi slovenski trgovski mreži. Pet jih je že na naših cestah.

Slovenski ceniki za novega ford mustanga:

Motorji "fastback" - coupe "convertible" - kabriolet
2.3 EcoBoost 233 kW (317 KM)
Ročni 6-stopenjski menjalnik
Najvišja hitrost: 234 km/h
43.100 EUR 47.800 EUR
2.3 EcoBoost 233 kW (317 KM)
Samodejni 6-stopenjski menjalnik
Najvišja hitrost: 234 km/h
49.600 EUR 54.700 EUR
V8 5.0 310 kW (421 KM)
Ročni 6-stopenjski menjalnik
Najvišja hitrost: 250 km/h
61.200 EUR 67.300 EUR
V8 5.0 310 kW (421 KM)
Samodejni 6-stopenjski menjalnik
Najvišja hitrost: 250 km/h
65.300 EUR 71.400 EUR

Fordov mustang je trenutno najbolje prodajani športni kupe avtomobilskega trga na svetu. Lani so jih samo v kupejevski karoserijski izvedbi prodali okoli 110 tisoč več od vseh tekmecev v razredu športnih kupejev. | Foto: Ford Fordov mustang je trenutno najbolje prodajani športni kupe avtomobilskega trga na svetu. Lani so jih samo v kupejevski karoserijski izvedbi prodali okoli 110 tisoč več od vseh tekmecev v razredu športnih kupejev. Foto: Ford

421 ali 317 "konjev" in nezgrešljiva podoba

Ford mustang | Foto: Ford Foto: Ford

V Evropi lahko mustanga poganja Fordov 5,0-litrski motor V8, ki razvije 310 kilovatov oziroma 421 "konjev", ali pa 2,3-litrski stroj ecoboost z 233 kilovati oziroma 317 "konji", ki je nekoliko varčnejši z gorivom kot silak V8. Oba sta na voljo s šeststopenjskim ročnim ali samodejnim menjalnikom.

"Fastbacka" 5,0-litrski motor V8 z ročnim menjalnikom iz mirovanja do sto kilometrov na uro požene v 4,8 sekunde, "fastbacku" z 2,3-litrskim ecoboostom in ročnim menjalnikom pa do te hitrosti zadošča 5,8 sekunde.

Nemci prisegajo na V8, zanima jih tudi kabriolet. Za med gre tudi v Franciji

Po podatkih centralnega prometnega registra, ki jih objavlja nemški zvezni urad za promet KBA, je bil mustang marca najbolje prodajani športni kupe v Nemčiji. Pri izbiri motorja je 5,0-litrski V8 številka ena tudi v Nemčiji. Obenem je med vsemi državami v Nemčiji največje povpraševanje po kabrioletih, saj so v tej različici prodali kar tretjino mustangov. Po podatkih Association Auxilliaire de l’Automobile je bil mustang najbolje prodajani športni kupe zadnjega meseca tudi v Franciji.

Med vsemi državami na evrposkem trgu je v Nemčiji največje povpraševanje po kabrioletih, saj so v tej različici prodali kar tretjino mustangov. | Foto: Ford Med vsemi državami na evrposkem trgu je v Nemčiji največje povpraševanje po kabrioletih, saj so v tej različici prodali kar tretjino mustangov. Foto: Ford

Mednarodno zgodbo končuje z uspehi v Aziji, na Bližnjem vzhodu in celo v Afriki

Veliko zanimanje kitajskih kupcev. | Foto: Ford Veliko zanimanje kitajskih kupcev. Foto: Ford

Podatki o registracijah IHS kažejo, da je bil mustang najbolje prodajani športni kupe na Kitajskem v zadnjem četrtletju 2015, ko so v tamkajšnje prodajne salone prispeli prvi naročeni avtomobili z žrebcem na nosu. Kitajski kupci, zanimivo, dajejo prednost različici z manjšim motorjem ecoboost. V prvih treh mesecih prodaje v deželi tam spodaj, Avstraliji, se je mustang prav tako suvereno zavihtel na prvo mesto med športnimi kupeji. Povpraševanje je preseglo pričakovanja, saj so Avstralci dobesedno razgrabili kvote in mustang je bil najprej razprodan do konca leta 2017, nato pa so za dobavo do konca letošnjega leta pri Fordu Avstraliji dodelili še dodatnih 2.000 mustangov.

Tudi na drugem koncu sveta, v Avstraliji in na Novi Zelandiji, več kot 90 odstotkov kupcev izbere močnejši motor V8. Rast prodaje in posledično povečan mednarodni uspeh modela pa Ford zaznava še v Južni Afriki, na Cipru in Malti.

Video: poslušajte ga kako zveni in pogljete kako se giba med zavoji ...

Mustangov rojstni kraj v Flat Rocku: delavci so nanj ponosni   

Leta 2013, devet let po preselitvi proizvodnje Mustanga v Flat Rock v Michiganu, so v tej tovarni izdelali že milijontega mustanga. | Foto: Ford Leta 2013, devet let po preselitvi proizvodnje Mustanga v Flat Rock v Michiganu, so v tej tovarni izdelali že milijontega mustanga. Foto: Ford

Pri Fordu so v prenovo proizvodnje linije v tovarni Flat Rocku namenili kar 555 milijonov dolarjev oziroma dobrih 421 milijonov evrov. Z naložbo so zagotovili izjemno prilagodljivo linijo za proizvodnjo karoserij, ta omogoča izdelavo različnih modelov na isti liniji.

Med drugimi tehnološkimi značilnostmi obrata v Flat Rocku so tudi trojni postopek mokrega lakiranja, zaznavanje nečistoč in lasersko varjenje.

Poleg Mustanga v Flat Rocku izdelujejo še model fusion. V tovarni je zaposlenih približno tri tisoč delavcev, ki ob polni hitrosti linije delajo v dveh izmenah.

V nadaljevanju letošnje pomladi bodo za mustanga v Evropi na voljo tri nove barve – bela platinum ter dva modra odtenka: grabber blue in lightning blue –, od poletja pa bo mustang opremljen še s Fordovim novim komunikacijsko-zabavnim sistemom SYNC 3. | Foto: Ford V nadaljevanju letošnje pomladi bodo za mustanga v Evropi na voljo tri nove barve – bela platinum ter dva modra odtenka: grabber blue in lightning blue –, od poletja pa bo mustang opremljen še s Fordovim novim komunikacijsko-zabavnim sistemom SYNC 3. Foto: Ford

Kaj pa vas pri mustangu najbolj prepriča?

  • podoba
    37,14 %
    104 glasov
  • V8 stroj, zvok in moč
    33,57 %
    94 glasov
  • tradicija in karizma
    9,29 %
    26 glasov
  • pripadnost klasičnemu ameriškemu avtomobilskemu rodu "muscle car"
    6,79 %
    19 glasov
  • me ne prepriča, je predrag in preveč potraten
    13,21 %
    37 glasov
Oddanih 280 glasov
Ne spreglejte