Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 1. 2016,
10.03

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Četrtek, 21. 1. 2016, 10.03

7 let, 12 mesecev

DS 3 – francoski urbani šarmer obljublja izpiljeno modo in naprednejšo tehniko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Redko se zgodi, da je neka stvar modna in brezčasna hkrati, saj se ta pojma načelno izključujeta. Toda za DS 3 se zdi, da kljub šestim letom še dobro kljubuje času. In zdaj se je še pošteno pomladil.

Žarometi v kombinaciji tehnik LED in ksenon

Čeprav ga niso korenito spremenili, bo novi DS 3 zlahka prepoznati – zdaj na motorni maski nima več Citroënovih strešic, pač pa še en (drugi je že ves čas na motornem pokrovu) stiliziran znak DS. Na prednjem delu je od zdaj tudi več kroma: tanka obroba maske motorja se na koncih odebeli in v obliki krilc potegne pod žarometa.

Znotraj nespremenjene oblike sta nova žarometa, omenjajo kombinacijo tehnik ksenon in LED (homogen snop, boljša vidljivost, manjša poraba energije, večja vzdržljivost), LED pa služi tudi meglenkam. Čeprav na prvi pogled ni videti, je spremenjen tudi odbijač, čeprav ohranja značilne navpične luči v tehniki LED.

Še manj sprememb je na zadku, ki je izgubil napis Citroën ter dobil luči v trirazsežnostnem videzu (in v tehniki LED) – podobno kot ima (za doplačilo) recimo citroën C4 picasso.

Povezljivost in 20 gumbov manj za upravljanje na armaturni plošči

Mesto so zdaj našle tudi storitve za povezavo s pametnimi telefoni (mirror screen za apple car play in mirrorlink), poleg tega pa ponujajo brezplačno aplikacijo za pametne telefone MyDS, ki omogoča pregled informacij o servisnih pregledih, preostalo količino goriva v vozilu in lokacijo vozila.

Ker je aplikacija nameščena na pametni telefon, lahko to lastnik pregleda od koderkoli. Kdor uporablja telefon s sistemom android, bo lahko v DS 3 zdaj z MyDS na zaslonu armaturne plošče pregledoval in pisal sporočila SMS – tudi med vožnjo.

DS 3 pa je pri tem dobil tudi doplačilno možnost DS connect box, kot jo imajo drugi modeli DS (storitve SOS & assistance, monitoring, mapping in tacking).

Sistem samodejnega zaviranja v sili do 30 kilometrov na uro

Leta 2010, ko je prišel DS 3 na trg, sistem samodejnega zaviranja še ni bil tako razširjen kot danes, s prenovo pa je našel prostor tudi v tem malčku.

Gre za samodejno zaviranje v sili pri mestnih hitrostih (do 30 kilometrov na uro) z laserskim tipalom na prednji šipi. Nove so tudi druge elektronske tehnologije: pomoč pri parkiranju naprej ali vzvratno, kamera za vzvratno vožnjo in sistem za pomoč pri speljevanju v klanec.

Še več elementov za prilagajanje osebnemu okusu

Je bil pa DS 3 že od začetka na voljo s številnimi možnostmi personalizacije, katerim sta se zdaj pridružili še nova (rdeča) barva karoserije in nova (rjava) barva strehe ter platna za različico kabriolet.

Sem sodi še deset različnih nalepk za streho, deset ohišij zunanjih ogledal in 15 platišč premera 16 in 17 palcev.

V notranjosti so nova oblazinjenja in dekorativni elementi pa še nova (rjava) barva za doplačilno usnje.

Novi motorji in menjalniki: boljše zmogljivosti, manjša normna poraba

To daje skupaj devet mogočih kombinacij (sedem pri kabrioletu) z močmi od 60 do 96 kilovatov.

Omenjeni novi EAT6 je mogoč v kombinaciji s trivaljnim turbobencinskim motorjem puretech 110, pri tem pa so se izpusti v primerjavi s prejšnjo primerljivo kombinacijo zmanjšali za 30 odstotkov, to pa seveda pomeni tudi manjšo normno porabo goriva.

Nov v DS 3 je turbobencinski motor puretech 130 s 96 kilovati in z 230 njutonmetri (44-odstotno povečanje v primerjavi z motorjem VTi 120, ki ga je zamenjal), ki porabi normnih 4,5 litra na 100 kilometrov.

DS 3 performance: nova športna različica z 208-"konjskim" motorjem

DS pa za svojo trojko predstavlja še eno pogonsko novost, ki ni upoštevana v zgornjem številu kombinacij. To je različica DS 3 performance (na voljo v obeh karoserijah), ki jo poganja motor 1.6 THP s 153 kilovati in 300 njutonmetri.

Ne spreglejte