Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 6. 2018,
8.21

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,69

2

Natisni članek

Petek, 1. 6. 2018, 8.21

5 let, 10 mesecev

Bo Trumpova trgovinska vojna dvignila cene avtomobilov?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,69

2

Ameriški predsednik Donald Trump je podpisal odlok, ki z današnjim dnem uvaja carine na uvoz jekla in aluminija iz EU. Uvajajo jih tudi za Kanado in Mehiko, ki sta bili do zdaj tako kot EU iz ukrepa začasno izvzeti. Carine na jeklo bodo 25-odstotne, na aluminij 10-odstotne, tako v ZDA kot tudi v Evropi pa lahko zaradi tega pričakujemo podražitev vseh avtomobilov.

Donald Trump je s podpisom ukrepa, ki dviguje tarife za uvoz jekla in aluminija iz Evropske unije, dvignil veliko prahu. Države se pripravljajo na protiudarec, višjo ceno proizvodov, med njimi tudi avtomobilov pa bo plačal potrošnik. | Foto: Reuters Donald Trump je s podpisom ukrepa, ki dviguje tarife za uvoz jekla in aluminija iz Evropske unije, dvignil veliko prahu. Države se pripravljajo na protiudarec, višjo ceno proizvodov, med njimi tudi avtomobilov pa bo plačal potrošnik. Foto: Reuters Posledica trgovinske vojne višje cene avtomobilov

Bela hiša je v izjavi zapisala: "Združene države Amerike niso dosegle zadovoljivih sporazumov s Kanado, Mehiko in Evropsko unijo, zato so po večkratnem zavlačevanju pri dogovorih glede tarif sprejele ta ukrep."

Svojo potezo so branili s sklicevanjem na državno varnost, saj naj bi čezmerne količine uvoza aluminija in jekla ogrozile varnost Združenih držav Amerike. Če sklepamo po njihovih besedah, bi lahko zaradi čezmernega uvoza teh surovin zmanjšali proizvodnjo znotraj države in se znašli v položaju, ko ne bi več mogli zagotoviti varnosti države in nujne infrastrukture ob državni nesreči.

Donald Trump
Novice Trumpova odločitev bo močno vplivala na podjetja v Sloveniji

Države bodo udarile nazaj

Države, ki jih bo ta ukrep najbolj prizadel, že pripravljajo protiudarec. Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je že izrazil zaskrbljenost nad potezo ZDA. "Ameriške tarfie so nepoštene in drugačne od pravil, ki jih določa Svetovna trgovinska organizacija."

Dodatne tarife bodo prizadele industrijo, ki skupno izvozi za 6,4 milijarde evrov. Ne le, da bodo ustrezno pravno ravnali proti ZDA, Evropska unija namerava s protiukrepi in dodatnimi davki obdavčiti določene izdelke, ki prihajajo iz ZDA. Podobno se bo odzvala tudi Mehika, ki bo dodatno obdavčila ameriško jeklo, luči in različno hrano (jabolka, grozdje, svinjino in druge mesnine).

Višje nakupne cene aluminija in jekla bodo zagotovo najbolj prizadele ameriške proizvajalce vozil. Zaradi dražje proizvodnje samega avtomobila se bo ta dvig poznali pri ceni avtomobilov. Podobno lahko pričakujemo tudi v Evropi, na koncu pa bo popolnoma nepotrebno trgovinsko vojno plačal potrošnik.

Ne spreglejte