Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
11. 9. 2024,
5.49

Osveženo pred

35 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,09

Natisni članek

Natisni članek

citroen berlingo Citroën

Sreda, 11. 9. 2024, 5.49

35 minut

Citroën berlingo

Berlingo se vrača z dizli, a dobro novico spremlja tudi slaba #foto

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,09
Citroen berlingo N1 | Berlingo je še pred nekaj leti na trgu tovrstnih vozil v Sloveniji užival popolno prevlado. | Foto Gašper Pirman

Berlingo je še pred nekaj leti na trgu tovrstnih vozil v Sloveniji užival popolno prevlado.

Foto: Gašper Pirman

Citroën je v Slovenijo spet pripeljal tudi dizelsko gnane berlinge, ki so bili nekaj časa na voljo le z električnim pogonom ali pa v delno tovorni izvedbi. Rešitev s klasičnimi motorji še vedno ni dolgoročna.

Vgrajene pregradne stene pri različici N1 ni dovoljeno odstraniti. | Foto: Gašper Pirman Vgrajene pregradne stene pri različici N1 ni dovoljeno odstraniti. Foto: Gašper Pirman Berlingo je bil dolgo absolutni kralj segmenta manjših enoprostorskih vozil, njegova prevlada pa se je v Sloveniji končala s pogumno odločitvijo Stellantisa – potniškim različicam berlinga so odvzeli klasične motorje in mu na isti osnovi namenili le še električni pogon. Izjema je bila le izvedba s fiksno pregradno mrežasto steno, ki je bila registrirana kot gospodarsko vozilo N1.

Renault kangoo | Foto: Aleš Črnivec Foto: Aleš Črnivec Umik berlinga je dal priložnost drugim

Na evropski ravni berlingo ni bil tako nadpovprečno uspešen kot v Sloveniji, zato je bil manko klasičnih motorjev na našem trgu veliko bolj očiten. Spodbudil je celo Renault, da v nasprotju s prvotnimi načrti na naše ceste pripelje novega kangooja s klasičnimi motorji.  

Pri Citroënu so zdaj na trg vrnili klasičnega berlinga, ki je na voljo tudi z bencinskim in dizelskim motorjem, prav tako tudi v dveh dolžinskih izvedbah.

Razlika v ceni je velika, saj je dizelsko gnani berlingo od deset do 12 tisoč evrov cenejši od električnega.

Za zdaj dizli le za vozila iz zaloge

Odločitev o vrnitvi klasičnih motorjev pa ni dolgoročna. Na voljo je bilo namreč le okrog 270 vozil iz zaloge, to število pa velja do konca letošnjega leta. Glede zagotovljenih dobav za leto 2025 trgovci Citroëna še nimajo podatkov, saj se Stellantis glede na svoje povprečje izpustov CO2 mesečno odloča o dovoljenem obsegu proizvedenih klasičnih berlingov.

Konkurence ni veliko. Renault ponuja bencinsko in dizelsko gnanega kangooja, Nissan sestrskega townstara, Toyota pa dizelsko gnanega proace city verso. Peugeot ima v ponudbi še vedno le električnega rifterja, tudi pri Oplu bodo comba ponujali le še v predelani tovorni izvedbi N1 z vgrajeno mrežo.

 

Ne spreglejte