Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 9. 2017,
7.09

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

Natisni članek

Avtosalon Frankfurt 2017

Sreda, 13. 9. 2017, 7.09

6 let, 6 mesecev

Avtosalon Frankfurt: pet najhitrejših, najbolj divjih in nedosegljivih avtomobilov #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83
Športniki Franfurt 2017

Proizvajalci z vsega sveta na avtosalon v Frankfurt pripeljejo pokazat številne različne modele - od fantazijskih študij, električnih znanilcev prihodnosti, vsakodnevno uporabnih križancev do nedosegljivih in izjemno zaželenih športnikov. Tokrat smo pod drobnogled vzeli pet superhitrih športnikov, ki so med razgreto množico požirali največ pogledov.

Še pred odprtjem salona je Mercedes-Benz postavil visoke standarde

Koncept poganja nekoliko predelan hibridni pogonski sklop iz Mercedesovega dirkalnika W08 F1. 1,6-litrski prisilno polnjeni šestvaljni agregat skupaj s štirimi elektromotorji proizvede več kot 735 kilovatov, kar zadostuje za končno hitrost, večjo od 350 kilometrov na uro, iz mirovanja do 200 kilometrov na uro pa se požene v manj kot šestih sekundah. Unikatna sprednja elektromotorja se lahko zavrtita vse do 50 tisoč vrtljajev (trenutno najboljši elektromotorji se zavrtijo do približno 20 tisoč vrtljajev), tretji elektromotor je integriran v turbino, četrti pa je nameščen neposredno na glavno gred motorja z notranjim zgorevanjem.

Športniki Franfurt 2017 | Foto:

Zadaj nameščeni šestvaljnik se zavrti do nepredstavljivih 11 tisoč vrtljajev, kar je zaradi nekoliko slabše črpalke goriva manj kot v formuli ena. Inženirji so ga uspešno navili na 500 kilovatov, k skupni moči pa doprineseta še sprednja elektromotorja (vsak proizvede 120 kilovatov), motor v turbini doda 90 kilovatov, motor na glavni gredi pa h končni številki doda dodatnih 120 kilovatov.

Cena: okoli 2,4 milijona evrov

Italijanski bik za užitke z vetrom v laseh

Lamborghini trenutno izdeluje le dva modela, vendar z njima ustvari večino prihodkov. Tudi zato je pomembno, da italijanski proizvajalec vozil nenehno pripravlja osvežitve in dodatne izvedenke obstoječih modelov.

Športniki Franfurt 2017 | Foto:

Zaradi želje po večanju zaslužka je nastala brezstrešna različica Aventador S Roadster, ki ga poganja 6,5-litrski atmosferski dvanajstvaljni agregat s 544 kilovati in 690 njutonmetri navora. Do stotice bo pospešil v manj kot treh sekundah, saj imajo odstranljivi strešni paneli le šest kilogramov. Za boljše vozne lastnosti poskrbijo še štirikolesni pogon, krmiljenje vseh štirih koles, aktivno vzmetenje in trije različni vozni programi.

Cena: 313.666 evrov

Tako brutalne 911 še nismo videli

Porsche je v Frankfurt pripeljal najmočnejšo različico legendarnega modela 911. GT2 RS poganja 3,8-litrski biturbo šestvaljnik s 515 kilovati in 750 njutonmetri navora. Rezultat brutalnih zmogljivosti: 2,8 sekunde do sto kilometrov na uro in končna hitrost 340 kilometrov na uro.

Športniki Franfurt 2017 | Foto:

Najhitrejši in najmočnejši 911 je prvič v zgodovini opremljen tudi s posebej zanj pripravljenim sedemstopenjskim, bliskovito hitrim samodejnim menjalnikom PDK z dvema sklopkama. Med tehnične posladke tega suprešportnika so uvrstili še nov izpušni sistem iz titana, razvit posebej za ta model, ki je sedem kilogramov lažji od tistega v modelu 911 turbo.

Cena: 285.220 evrov

Cenovno najbolj ''dosegljiv'' Ferrari

Ferrarijev vstopni model z vgrajenim osemvaljnikom ni najbolj brutalen model, a nekaj je zagotovo, gre za pravega italijanskega žrebca. 3,9-litrski twin turbobencinski agregat ima nekaj več moči, kot do zdaj najcenejši Ferrari California, končna številka pa se ustavi pri 441 kilovatih in 760 njutonmetrih navora.

Športniki Franfurt 2017 | Foto:

Navor se bo prenašal na zadnji kolesi, kjer bo za dobro stabilnost skrbel elektronski diferencial E-Diff 3. V notranjost ima portofino 10,2-palčni zaslon na dotik, nov volanski obroč, nov klimatski sistem in elektronsko nastavljive sedeže. Pri Ferrariju obljubljajo tudi več prostora za potnike na zadnjih sedežih, čeprav ima Portofino le dvoje vrat.

Cena: okoli 200.000 evrov

Audi posluša puriste, R8 ima zato pogon na zadnji kolesni par

Audi je v Frankfurt pripeljal novega člana družine R8, ki se uvršča med posebno serijo RWS (Rear Wheel Series). R8 V10 RWS bo na voljo kot Coupe in Spyder, pogon pa je speljan izključno na zadnji kolesni par.

Športniki Franfurt 2017 | Foto:

Poganja ga 5,2-litrski atmosferski desetvaljni agregat s 397 kilovati in 540 njutonmetri navora. Kot trdijo pri Audiju, do stotice potrebuje 3,7 sekunde, kar je 0,3 sekunde počasneje kot R8 V10 štirikolesnim pogonom Quattro. A je novinec v seriji RWS, ravno zaradi pogona zadaj v primerjavi z običajno različico 50 kilogramov lažji oziroma 40 kilogramov lažji v izvedenki Spyder.

Cena: 140.000 evrov

Ne spreglejte