Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
29. 8. 2016,
13.53

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Agencija RS za varnost prometa

Foto: Simon Plestenjak, Thinkstock, Sportida

Natisni članek

nesreča nesreča Varnost advertorial

Ponedeljek, 29. 8. 2016, 13.53

2 meseca, 1 teden

Ali ste vedeli, kaj v resnici pomeni 10 km/h?

Vsebino omogoča Agencija RS za varnost prometa

Foto: Simon Plestenjak, Thinkstock, Sportida

nesreča

Otroci na pločniku, starejši gospod, ki prečka cesto, ali kuža, ki se zapodi za sosedovo mačko: vsakodnevne situacije, ki se dogajajo v naseljih in ki se hitro lahko prelevijo v katastrofo. Dovolj je 10 kilometrov na uro preveč.

V naseljih, kjer je omejitev 50 kilometrov na uro ali manj, je pomembna posebna pazljivost, predvsem pri dodajanju hitrosti.

Že majhno pretiravanje v hitrosti ima lahko usodne posledice: če boste v naselju namesto 50 km na uro vozili 60 kilometrov na uro, boste lahko ob nepredvidljivi situaciji povzročili nepopravljivo katastrofo: avto, ki drvi po ulicah s 60 kilometri na uro, se bo ob nenadnem zavijanju ustavil šele po 35 metrih – veliko predolga pot, če želite preprečiti nepredvideni trk.

Po podatkih Agencije RS za varnost prometa se skoraj polovica vseh nesreč, ki jih povzroča neprilagojena hitrost, dogaja znotraj naselij, torej prav tam, kjer se nahaja največ ranljivih udeležencev prometa, tudi vaši otroci.

 

 

 

Statistični podatki kažejo,  da  v  primeru  trka  vozila  pri 30 km/h v pešca ali kolesarja  je tveganje za  smrtne  ali  hude  poškodbe  pešca  10-odstotna (praviloma ne bo utrpel hujših posledic). Pri višjih hitrostih  se to tveganje izrazito poveča: pri  hitrosti  vozila  s približno 50 km/h je verjetnost preživetja pešca samo še 50-odstotna, pri 60 km/ h pa le 10-odstotna.

Če se znate obnašati za mizo, zakaj niste dovolj kulturni za volanom?

Srečo boste imeli, če boste zaradi prevelike hitrosti povzročili samo škodo na vašem avtomobilu. | Foto: Thinkstock Srečo boste imeli, če boste zaradi prevelike hitrosti povzročili samo škodo na vašem avtomobilu. Foto: Thinkstock

Največji razlog za nesreče je še vedno slaba kultura voznika, ugotavljajo pri Agenciji RS za varnost prometa. Večina voznikov hitrostne omejitve še vedno dojema  kot priporočila. Prehitri vozniki se še vedno ne zavedajo, kako pomembno je prav upoštevanje hitrostnih omejitev pri preprečevanju prometnih nesreč in zmanjševanju njihovih posledic.

Poziv k boljši kulturi na cesti je namenjen predvsem mladim, saj so prav oni statistično najhitrejši in posledično najnevarnejši vozniki. Povzročitelji nesreč zaradi previsoke oziroma neprilagojene hitrosti so predvsem mladi do 24 let. Letos so jih ti od 10.380 nesreč povzročili kar 522.

V Slovenije je več kot tretjina vseh poškodb pri paraplegikih posledica prometnih nesreč, povprečna starost ponesrečencev pa je zgolj 22 let.

Letos so številke katastrofalne

Rešilec | Foto: Simon Plestenjak Foto: Simon Plestenjak

Statistike ne lažejo: do sredine junija smo zabeležili kar 9 odstotkov več prometnih nesreč, ki so jih povzročili prehitri vozniki v primerjavi z enakim obdobjem lani. V teh nesrečah je ugasnilo kar 21 življenj (8 več kot lansko leto).

 

 

 

 

Filip Flisar | Foto: Sportida Foto: Sportida
Filip Flisar: "Hitrost in dirkanje z avtomobili sta super stvar, ampak se moramo dobro zavedati, da cesta ni objekt, kjer se to počne, čeprav je mikavno. Resnica je, da imamo pri nas hudo pomanjkanje dirkališč, ampak se na koncu dneva bolj splača zapeljati kakšen kilometer dalje in se znoreti na dirkališču, kot pa ogrožati življenje drugih v prometu."

Ne spreglejte