SiolNET. Avtomoto Novice
1,23

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Vse bližje pomembno glasovanje v Evropskem parlamentu

Aktivisti zasedli plinsko ploščad v Jadranskem morju #foto

1,23

termometer

Greenpeace Hrvaška naftna ploščad |  | Foto: GreenPeace
Foto: GreenPeace

Medtem ko bodo evropski poslanci že ta teden glasovali o predlogu, da se leta 2035 v Evropi ustavi prodaja novih avtomobilov s pogoni na fosilna goriva, so aktivisti na severu Jadranskega morja povzpeli na plinsko ploščad in izobesili velik plakat Ursule von der Leyen. Sporočilo predsednici Evropskega parlamenta je bilo jasno.

Evropska komisija je lani poleti predstavila načrt “Fit for 55”. Ta je do leta 2030 v Evropski uniji predvideval polovično znižanje toplogrednih izpustov, del ukrepov pa je bil neposredno povezan tudi z osebnimi avtomobili. Po letu 2035 bi lahko po tem predlogu v Evropi prodajali le še nove avtomobile brez neposrednih izpustov. Prometni sektor sicer povzroči okrog 25 odstotkov toplogrednih izpustov v Evropi.

O tem predlogu in obstoječih amandmajih bo še ta teden glasoval Evropski parlament. Soglasja za zdaj pričakovano ni, saj bi bila taka odločitev iz današnjega vidika dokaj ambiciozna. Pojavljajo se vprašanja potrebnih vlaganj v infrastrukturo in tudi zagotavljanja delovnih mest, ki jih za proizvodnjo električnih vozil potrebujemo precej manj kot pri bolj kompleksnih avtomobilih s pogonom na fosilna goriva.

gorivo dizel bencin črpalka | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič

Le 90-odstotni prehod na električne avtomobile?

Na mizi bo omilitev omenjenega predloga, ki za leto 2035 predvideva “le” 90-odstotno in ne 100-odstotno odpravo izpusta pri novih avtomobilih. To naj bi poskrbelo za lažji prehod na povsem električno prihodnost, če bo seveda do te dejansko prišlo.

Trenutni predpisi velevajo, da proizvajalci od leta 2021 do 2030 raven izpustov za svojo celotno floto znižajo za 37,5 odstotka. To pomeni tretjinsko znižanje veljavne meje pri 95 gramih CO2 na prevoženi kilometer. Okoljevarstvene skupine se prizadevajo za bolj ambiciozen cilj in obenem zagovarjajo postavitev tudi ostrejšega vmesnega cilja za leto 2027.

Hrvaški protest proti zemeljskemu plinu

Del lobiranj je bila tudi včerajšnja akcija aktivistov Greenpeacea na Hrvaškem, ki so se povzpeli na plinsko ploščad Ivana B v severnem Jadranskem morju. Ta stoji okrog 50 kilometrov stran od hrvaške obale.

Na ploščadi so izobesili velik plakat s fotografijo Ursule von der Leyen, predsednice Evropskega parlamenta, in jo poskušali spodbuditi k podpori odprave uporabe fosilnih goriv - v ospredje so postavili  predvsem zemeljski plin. 

Greenpeace Hrvaška naftna ploščad | Foto: GreenPeace Foto: GreenPeace

Greenpeace Hrvaška naftna ploščad | Foto: GreenPeace Foto: GreenPeace

Greenpeace Hrvaška naftna ploščad | Foto: GreenPeace Foto: GreenPeace

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin