Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
31. 1. 2012,
12.18

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 31. 1. 2012, 12.18

8 let

V dobri uri je 50 kolesarjev peljalo v napačno smer

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Kako disciplinirani so kolesarji pri upoštevanju prometnih pravil? Ne najbolj, prekrškarji so glede smeri vožnje kar številni, kar smo preverili na enosmernih cestah in kolesarskih stezah.

Štetje prometa kolesarjev: 27 do 31 odstotkov v prekršku

Našo kamero smo za 30 minut postavili v križišče Trdinove in Cigaletove ulice v Ljubljani, nato pa še za 45 minut v križišče pri Bavarskem dvoru. V prvem primeru gre za enosmerni cesti v bližini Policijske postaje Ljubljana Center, v drugem pa za semaforizirano kolesarsko stezo. Prešteli smo vse kolesarje, ki jih je v uri in petnajstih minutah ujela kamera in jih razvrstili v tabelo.

Prometni znaki niso samo za avtomobiliste

Kolesarji so enakovredni udeleženci v cestnem prometu, pa vendar za vožnjo koles ne potrebujejo vozniškega dovoljenja. Kljub temu trdimo, da jim prometni predpisi niso neznani, saj so kolesarji večinoma tudi vozniki kakšnega motornega vozila. Tudi tiste otroke s kolesarsko izkaznico štejemo med prometno izobražene.

Avtomobilistom na primer zelo redko pade na pamet, da bi zapeljali v nasprotno smer enosmerne ceste, kolesarjem pa so to dogaja pogosto. Na kolesarsko prometnih ulicah v centru Ljubljane jih lahko v času jutranje in popoldanske konice naštejete na desetine.

Kolesarske steze so večinoma enosmerne

Opazovalec dobi občutek, da dobršen del kolesarjev ne pozna osnovnih prometnih pravil, ali pa, da jih zavestno ignorira. Na primer glede smeri vožnje po kolesarskih stezah. Vožnja v napačno smer se je tako zelo razbohotila, da se marsikateri kolesar sploh ne zaveda, da je v prekršku in da je njegovo ravnanje lahko nevarno.

Pri tem nekateri očitno mislijo, da imajo pri vožnji v prepovedano smer celo svoje pravice v razmerju do avtomobilistov. Na primer prednost pri vožnji skozi križišče!

Prometna pravila naj veljajo za vse!

V našem uredništvu nismo kakšni zakrknjeni avtomobilisti, kot bi marsikdo lahko sodil. Nasprotno, kot kolesarji pozdravljamo aktivnosti o postopnem umiku osebnih vozil iz mestnih središč in širjenju površin, namenjenih prometu koles.

K urejenemu kolesarjenju pa spada tudi upoštevanje vseh prometnih pravil in ne samo teh iz današnjega članka. Tu so še luči, vožnja vštric, uporaba čelade … in vožnja po površinah za pešce, kjer se nasproti avtomobilistom nezaščiteni kolesarji prelevijo v agresivneže proti nezaščitenim pešcem.

Ne spreglejte