Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
14. 12. 2007,
17.36

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 14. 12. 2007, 17.36

8 let

Nabasani v avtomobil

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Kaj pomeni nosilnost, ve praktično vsak voznik, a vsaj pri osebnih vozilih je to podatek, ki nas ne skrbi, saj le redko prevažamo pretežke tovore.

Zgodi pa se, da v avtomobil poskušamo "stlačiti" večjo količino stvari; denimo, ko se odpravljamo na dopust ali v bližnji trgovski center po nov pralni stroj. In ko se polno natovorjeni vozimo po cesti, se sprašujemo, kaj bi na to porekli organi pregona?

Preveč tovora?

Vsi vozniki vemo, da masa vozila ne sme presegati njegove največje dovoljene mase. A na ta podatek običajno pazijo le vozniki dostavnikov in tovornih vozil. Več prepeljanega tovra pomeni večji zaslužek, zato nemalokrat zavestno presežejo nosilnost vozila. Tega se zavedajo tudi možje v modrem, ki vsake toliko časa opravijo tehtanje tovornih vozil. Kot rečeno, pravilo o skupni masi velja tudi za osebna vozila, za kršitev pa je predpisana globa 40.000 tolarjev.

Preveč oseb?

Zakon o varnosti cestnega prometa v 102. členu določa, da v motornem vozilu ne sme biti več oseb kot je sedežev oziroma stojišč. Zdi se nam, da je to pravilo v javnosti dobro poznano in ga ne bi pretirano poudarili. Dodamo lahko le, da je predpisana globa 30.000 tolarjev.

Neprimeren tovor?

Kaj pa, če nismo presegli največje dovoljene mase vozila, pa imamo avtomobil vseeno povsem natovorjen? V tem primeru nas ne skrbi obremenitev oziroma teža tovora, temveč tisti del 65. člena ZVCP-ja, ki pravi, da mora biti tovor v vozilu naložen tako:

- da ne predstavlja nevarnosti za druge udeležence ali - da ne zmanjšuje preglednosti vozniku.

Zmanjšana preglednost, ko ne vidiš v notranje ogledalo?

Kaj pomeni zmanjšana preglednost voznika? Ali to pomeni, da imate prtljažni prostor ali zadnje sedeže napolnjene do strehe in vam to ovira pogled nazaj v vzvratno ogledalo? Je torej že preveč, če imamo v vozilu samo eno veliko škatlo, ki ovira pogled nazaj? Ne bi se strinjali, da smo s tem že v prekršku, ki nas lahko velja 40 tisočakov, saj imamo dve zunanji ogledali za pregled dogajanja za seboj.

Policisti se s tem ne ubadajo ...

Toda veliko tovornih vozil sploh nima notranjega vzvratnega ogledala, saj pogled nazaj ni možen zaradi zaprtega kabinskega dela ... So tovornjakarji zato v nenehnem prekršku? Vsekakor je zakon skrajno nejasen s svojo dikcijo o zmanjšani preglednosti. Če je zakon zmedel pravnika, kako zmedeni so šele policisti in to je verjetno razlog, da se voznikov s tako prenapolnjenimi vozili ne kaznuje. Pomislite, koliko glob bi lahko izrekli v poletni sezoni, ko se gruče natovorjenih "počitnikarjev" valijo proti morju. Če bi se kakšna skupina pikolovskih policistov vseeno kdaj odločila kaznovati takšno početje, jih vprašajte, čemu avtomobilske znamke navajajo največji volumen prtljažnega prostora, merjen pri položeni zadnji klopi do stropa.

Kaj pa oviranje voznika pri vožnji?

Te težave zakon na tem mestu ne omenja, pa ne bi bilo slabo, če bi jo. Navedba zmanjšane preglednosti je vsekakor premalo, saj lahko pride do situacije, ko vidimo v vse smeri, pa vendarle tovor na sovoznikovem sedežu voznika ovira pri vožnji (poglejte obe fotografiji: sod bi lahko Anžeta poškodoval). V ZVCP je siver omenjena besedna zveza, da naj tovor ne ovira udeležencev v prometu, vendar je problematično, ker govori o drugih udeležencih (ne pa o teh v vozilu).

Nepritrjen tovor predstavlja "nevarnost"

Nikjer ni natančno določeno, da morajo biti predmeti pritrjeni, tako, da ne predstavljajo nevarnosti za voznika in sovoznike. Zakon omenja le nevarnost za druge udeležence. Zavedati se moramo, čeprav to ni prekršek, da je nepritrjen tovor velika nevarnost. Pri hitrejšem in močnejšem zaviranju namreč lahko poškoduje potnike. Pri naletu predmetov pa moramo upoštevati, da se njihova teža še potencira in lahko pride do poškodb, čeprav bi šlo le za manjši trk z drugim vozilom. Opažamo trend, da avtomobilska industrija vedno pogosteje vgrajuje zaščitne mreže v manjše dostavnike in karavane. Že vedo zakaj.

Ne spreglejte