Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Sobota,
15. 12. 2007,
10.33

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sobota, 15. 12. 2007, 10.33

8 let

Kaj se zgodi, ko natočimo napačno gorivo?

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Vsak pozna koga, ki je to izkusil na lastni koži. Do te težave ponavadi pride na primer v primerih, ko voznik stalno menja službeni avtomobil s svojim.

Marsikdo ima doma dva avtomobila, edega z bencinskim in drugega z dizelskim motorjem. Potreben je le trenutek nepazljivosti in kar naenkrat se znajdete na telefonu, na drugi strani pa vam mehanik razlaga, da morate avtomobil čim prej ustaviti in ugasniti motor, da ne bo prišlo do večjih težav. V nasprotnem primeru je pred vami dan poln skrbi.

Pomen pravočasnega ukrepanja

Dostikrat se zgodi, da oseba, ki je napolnila rezervoar z napačnim gorivom, to ugotovi še preden se odpelje oziroma že po nekaj iztočenih litrih. V tem primeru je najbolje, da vozilo ostane ugasnjeno, ker bi si že s samim vžigom na glavo nakopali mnogo preglavic. To bi veljalo, če se je voznik ali voznica na bencinsko črpalko pripeljala s popolnoma praznim rezervoarjem. Takoj ko motor vase posrka napačno gorivo, pride do težav. Najhuje je seveda, če se voznik že odpelje in je avtomobil tisti, ki ga opozori na težavo. V tem primeru je kakršnokoli ukrepanje ne mestu samem prepozno. Cevi za dovod goriva v pogonski agregat so že polne napačnega goriva.

Kateri motor bolje prenese nastalo težavo?

V primeru točenja dizelskega goriva v bencinski pogonski agregat je potrebno le izsesati "vsiljivca" in voznik lahko pelje dalje. Ta težava je ponavadi sorazmerno hitro rešena, če smo jo odkrili pravočasno. Več dela pa je potrebno posvetiti dizelskim agregatom, kadar se v njihovih valjih znajde bencin. Bencinski hlapi se namreč v dizelskem motorju, kljub visoki stopnji kompresijskega razmerja, ne vžgejo. Kot vemo, potrebujejo za to pomoč vžigalnih svečic. V primeru, da je voznik svojo napako ugotovil šele takrat, ko mu je to sporočilo kašljanje motorja oziroma, ko je le-ta obstal, je lahko prišlo tudi do prekomernega trenja in poškodb v napajalnem sistemu. Bencin namreč nima takšnih mazalnih lastnosti kot nafta. V takšnem primeru mora celotni sistem za dovod goriva na čiščenje, okvara pa se lahko krepko pozna tudi na denarnici.

Kako preprečiti napako?

Zaenkrat bo zbranost voznikov tista, ki bo sodila od morebitnem točenju napačnega goriva. Človeški faktor bo še nekaj časa odločilen, saj v serijskih avtomobilih niso na voljo sistemi za zaznavanje točenja napačnega goriva. Še ena moža rešitev bi vključevala spremenjeno obliko nastavkov na ročkah črpalk, hkrati pa bi se morali proizvajalci avtomobilov dogovoriti o dveh ustreznih oblikah lijakov. Eden za avtomobile gnane z bencinskimi motorji in drugi z dizelskimi. Takšna sprememba bi težave polnjenja rezervoarjev z napačnim gorivom končala za vedno.

Ne spreglejte