TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 8. 2012,
10.41

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 1. 8. 2012, 10.41

7 let, 12 mesecev

Amber Tamblyn: Pesmi so neprebavljene izbruhane sanje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Poetinjo, ki jo je na igralsko pot pospremila Pika Nogavička, si skupaj s Colinom Firthom, Orlandom Bloomom, Ellen Burstyn in Patrico Clarkson oglejte v filmu Glavna ulica.

"To, da je lahko najstnicam vzornik nekdo, kot je Britney Spears, se mi zdi žalostno in strašljivo. Britney je namreč utelešenje nekoga, ki ni niti slučajno umetnik," je v enem od intervjujev povedala danes devetindvajsetletna Amber Tamblyn, ki se jo spomnimo tako s televizije, kot iz filmov, obenem pa se že od otroštva intenzivno ukvarja tudi s poezijo. "Pesnica sem že, odkar pomnim. Moj mentor Jack Hirschman je, ko sem bila stara enajst let, v objavo v pesniškem kotičku časopisa San Francisco Chronicle poslal eno od mojih pesmi. To je bila moja prva objava," se spominja Amber, ki je istega leta odšla tudi na prvo igralsko avdicijo. Leto prej je namreč v šolski predstavi upodobila Piko Novgavičko, saj je očetov agent – oče je namreč igralec Russ Tamblyn (Zgodba z zahodne strani) – opazil njen talent in očeta prepričal, da jo je odpeljal na nekaj avdicij. Od šolskega odra pa do danes je nanizala že pisano paleto vlog – med drugim smo jo lahko videli v seriji Joan of Arcadia, v komični drami The Sisterhood of the Traveling Pants, ob Jamesu Francu v biografski pripovedi 127 ur, v sedmi sezoni serije Zdravnikova vest pa je bila del Housove ekipe.

Življenje za devico in zvezdo limonade je tako zelo zapleteno! "Med mojimi prvimi avdicijami je bila avdicija za limonado General Hospital," se spominja v Kaliforniji rojena igralka. "Vlogo deklice Emily Quartermain sem dobila potem, ko sem producentom prebrala pesem, ki sem jo napisala zanje. Menili so, da je to očarljivo, jaz pa sem si mislila, da je neverjetno genialno." Igralka je v seriji ostala kar šest let, medtem pa v samozaložbi izdala tudi dve zbirki poezije, Plenty of Ships in Of the Dawn. "Ti dve knjigi sta poleg pesmi vsebovale melanholijo in izredno osladne fotografije mene pri petnajstih, z močnim črnim make-upom, zavita sem v belo rjuho, okoli pa ležijo raztresene pesmi in odprt dnevnik," se danes spominja Amber. "Oh, življenje ter ljubezen sta bila za devico in zvezdo limonade tako zelo zapletena!"

Ko je serijo General Hospital zapustila, ji je bilo osemnajst let – intenzivneje se je začela ukvarjati s poezijo. "Imela sem dovolj zagona, da izdam prvo pravo knjigo – pri Simon & Schuster mi je uspelo izdati zbirko z naslovom Free Stallion, ki uteleša silovit feministični glas." Približno v istem času je dobila tudi glavno vlogo v seriji o dekletu, ki se pogovarja z bogom, Joan of Arcadia. Z vlogo si je prislužila nominacijo za zlati globus, postala pa je tudi druga najmlajša nominiranka za emmyja v svoji kategoriji.

Ubila novorojenčka Igralka se je preizkusila tudi v grozljivkah. Videti jo je mogoče v Krogu, pa tudi v prvem in drugem delu grozljivke, ki se dogaja na Japonskem, The Grudge. Leta 2006 je navdušila z naslovno vlogo v drami Stephanie Daley, nagrajeni na festivalu Sundance. Upodobila je šestnajstletno deklico, ki ubije svojega novorojenčka. Ker ni želela, da bi morala morebitne vloge, v katerih bi se srečala s pajki, odkloniti, se je med igralsko kariero odločila za hipnozo, s katero je odpravila svojo arahnofobijo. Kot najstnica je bila v krogu domačih znana po svoji upornosti in iznajdljivosti. Da starši ne bi izvedeli, da si je preluknjala popek, je na primer prepričala brezdomca, da je v vlogi njenega očeta z njo odšel v salon.

Trenutno naj bi se mlada umetnica ukvarjala s knjigo poezije, ki naj bi izšla prihodnje leto – ilustracije zanjo je pripravil Marilyn Manson. Na velikem platnu jo bo mogoče videti v drami 3 Nights in the Dessert, pa tudi v Tarantinovem Django Unchained. Spodaj si lahko ogledate video, na katerem prebira svojo poezijo iz zbirke Bang Ditto, izdane leta 2009. "Pesmi so neprebavljene sanje, ki ti jih po neprespani noči končno uspe izbruhati, potem pa se počutiš veliko bolje," pravi ustvarjalka.

Ne spreglejte