Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Četrtek,
19. 9. 2019,
4.05

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,14

Natisni članek

Nenad Bjelica Josip Iličić Petar Stojanović Atalanta Dinamo Zagreb

Četrtek, 19. 9. 2019, 4.05

4 leta, 7 mesecev

Trener Dinama Nenad Bjelica o Petru Stojanoviću in Josipu Iličiću

Hrvat je po spektakularni zmagi na vsa usta hvalil Slovenca. Oba.

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,14
Nenad Bjelica | Nenad Bjelica, ki je poskrbel, da je Dinamo postal konkurenčen tudi v Evropi, je po tekmi pohvalil oba Slovenca, ki sta igrala. | Foto Reuters

Nenad Bjelica, ki je poskrbel, da je Dinamo postal konkurenčen tudi v Evropi, je po tekmi pohvalil oba Slovenca, ki sta igrala.

Foto: Reuters

Ob znancu s slovenskih prvoligaških zelenic Mislavu Oršiću, ki je pred 28 tisoč gledalci na Maksimirju navdušil s hat-trickom, je bil po zmagi s 4:0 na uvodu nove sezone lige prvakov nad Atalanto v središču pozornosti seveda tudi trener zagrebškega Dinama. Nenad Bjelica je bil po tekmi poln hvale na račun dveh slovenskih nogometašev, ki sta bila pomembna akterja sijajnega nogometnega večera za hrvaške prvake.

Jan Oblak, Atletico Madrid
Sportal Oblak po preobratu do točke, Stojanoviću slovenski obračun z Iličićem

Najprej ekspresen intervju v televizijske kamere takoj po koncu tekme, potem dolga novinarska konferenca in za konec še sprehod med novinarji, ki smo na izjave čakali v mešani coni ob štadionu. Ko si je za konec po več kot uri odgovarjanja hrvaškim novinarjem nekaj minut vzel še za slovenske, ga zato nismo napadali z vprašanji o tem, kako je videl tekmo.

"Bil bi zelo prepotenten, če bi rekel, da sem kaj takega pričakoval pred tekmo. Premagati s 4:0 tako dober klub, kot je Atalanta, je nekaj velikega. Sem pa pred tekmo verjel v zmago tako kot vedno. Kot nogometaš Albaceteja sem zmagal na Camp Nouu proti Barceloni. Od takrat verjamem, da je mogoče premagati vsakogar," je izjava, ki smo jo ujeli iz njegovih ust in morda najbolje opiše vse, kar se je dogajalo na igrišču.

Tam je 48-letni Osiječan, ki je nogomet igral v Španiji, Nemčiji in Avstriji, ukanil italijanskega kolega Gianpiera Gasperinija in ga pretental s postavitvijo s tremi igralci v obrambi, s tem pa si utrl pot do velike evropske zmage. Zagotovo nepričakovane, saj je Dinamo zadnjih 11 tekem, ki jih je odigral v ligi prvakov, izgubil.

Na tribunah tudi dve legendi slovenskega nogometa

Gregor Židan in Djoni Novak | Foto: Sportal Gregor Židan in Djoni Novak Foto: Sportal Ne vemo, ali je bil tam tudi slovenski selektor Matjaž Kek, a glede na to, da sta bila na igrišču dva člana udarne enajsterice njegove reprezentance, za nameček ne prav daleč od njegovega Maribora, je verjetno bil. Smo pa zato v Zagrebu srečali dva nekdanja legendarna slovenska nogometaša in tudi nekdanja reprezentanta.

Prvi je Gregor Židan, nekdanji nogometaš Olimpije in Maribora, ki je bil z Dinamom in hrvaškim nogometom zelo povezan. Je celo eden izmed peščice igralcev, ki so nastopili na prvi uradni tekmi hrvaške reprezentance, nekaj let pa je uspešno igral za Dinamo.

Drugi je Djoni Novak, ki je v nekdanji Jugoslaviji navduševal nekoliko južneje, v beograjskem Partizanu, mnogo globlji pečat pa pustil v slovenski reprezentanci, s katero se je uvrstil najprej na evropsko in potem še svetovno prvenstvo.

Na tekmo sta prišla skupaj. S štadiona sta odhajala zadovoljna in nasmejana.

"Petar Stojanović? Sijajen fant in velik profesionalec."

Po lanski sezoni, v kateri so Zagrebčani dosegli zgodovinsko uvrstitev v izločilne dele lige Europa, je bilo jasno, da niso več tako nebogljeni, kot so bili v evropskih sezonah pred tem, takoj na začetku so močno nase opozorili tudi v najmočnejši evropski nogometni ligi.

Toda bolj kot o tem smo trenerja, ki je na klop Dinama prišel maja lani, spraševali o obeh Slovencih na igrišču. Najprej seveda o njegovem nogometašu Petru Stojanoviću, ki je igral od prve do zadnje minute in se izkazal z asistenco za prvi gol.

"Odkar sem tukaj, je sijajen. Je naš standardni desni bočni branilec, ki igra stabilno. Ima nekaj pomanjkljivosti, ki pa jih popravlja iz dneva v dan. Je vrhunski bočni branilec, ki mu morda še bolj ustreza, da igra tako, kot je igral danes. Hitro se prilagaja in je sijajen fant. Velik profesionalec, ki vedno da vse od sebe. To je minimum, ki ga lahko od njega pričakujem, in to pričakujem od vsakega svojega nogometaša," je Ljubljančana, ki se je na veliko sceno prebil v majici Maribora, pohvalil Nenad Bjelica.

Josipu Iličiću se tokrat ni izšlo po načrtih, a je v Zagrebu vseeno pustil dober vtis. | Foto: Reuters Josipu Iličiću se tokrat ni izšlo po načrtih, a je v Zagrebu vseeno pustil dober vtis. Foto: Reuters

"Josip Iličić je fantastičen!"

Potem je nekaj besed namenil še drugemu Slovencu, ki smo ga videli tekati po igrišču, Josipu Iličiću, o katerem je veliko govoril že pred začetkom tekme. Takrat je dejal, da je z naskokom najbolj nevaren nogometaš Atalante. To je bil tudi tokrat, a to moštvu iz Bergama ni pomagalo kaj dosti.

"Res je, da so izgubili, a on je tudi danes dokazal, da je najbolj nevaren nogometaš Atalante. To je igralec, ki kreira, strelja, podaja, pošilja predložke … Odličen nogometaš. Takšni nogometaši so redki in fantastični. Natanko to on tudi je, kar je pokazal tudi danes, a tokrat je bil Dinamo preprosto boljša ekipa. Ko je tako, posameznik težko kaj spremeni," je bil Bjelica poln hvale tudi na račun drugega slovenskega reprezentanta, ki se debija v ligi prvakov ne bo spominjal po dobrem.

Za Celje je zabil dva gola, v ligi prvakov na eni tekmi tri

Nesporen junak večera Mislav Oršić. | Foto: Reuters Nesporen junak večera Mislav Oršić. Foto: Reuters Veliki junak Dinamove še večje zmage je bil napadalec Zagrebčanov in po novem tudi hrvaške reprezentance Mislav Oršić, ki je zadel v 31., 42. in za konec še 68. minuti, s tem pa že ob debiju prišel do hat-tricka v ligi prvakov.

Zanimivo pa je, da je ta 26-letni napadalec še pred kratkim igral v prvi slovenski ligi, v kateri se ni najbolj izkazal. Leta 2014 je bil štiri mesece nogometaš Celja, kamor ga je posodila Rijeka, a je na 16 nastopih zmogel le dva gola.

Potem ga je pot vodila od Kitajske do Južne Koreje, od koder je lani poleti prišel v Dinamo in zablestel. V prejšnji sezoni je ob kar nekaj asistencah zmogel še 13 golov, v tej bo očitno še veliko boljši. Trenutno je pri sedmih golih na desetih nastopih v tej sezoni in je eden najbolj vročih napadalcev svetovnih podprvakov.
Ne spreglejte