TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
29. 4. 2009,
12.36

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 29. 4. 2009, 12.36

8 let

Žičnica na Veliko planino za mesec in pol v obnovo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Žičnica na Veliko planino od četrtka ne bo obratovala, saj morajo na zahtevo inšpektorjev zamenjati obrabljeni pogonski sklop.

Po navedbah kamniškega župana Antona Smolnikarja bo znova začela delovati najpozneje 15. junija, česar mestni svetnik Robin Majnik ne verjame in zahteva sklic izredne seje kamniškega občinskega sveta.

Obrabil se je pogonski sklop Kot je povedal Smolnikar, so inšpektorji decembra lani pri rednem letnem pregledu ugotovili obrabljenost pogonskega sklopa, zaradi česar so družbi Velika planina, ki upravlja z žičnico in je v stoodstotni lasti občine, naročili zamenjavo pogonskega sklopa.

Popravila so želeli prestaviti na september Na občini in v družbi so upali, da jim bo v dogovoru z inšpektorji uspelo čas popravila prestaviti na september - prihaja namreč poletna sezona, poleg tega je trenutno zaradi snega otežen dostop do žičnice -, vendar inšpektorji, očitno tudi pod vtisom nekaterih letošnjih nesreč na žičnicah, tega niso dovolili.

Dela bodo stala nekaj več kot 200.000 evrov Vodstvo družbe je po županovih besedah za potrebna popravila že pripravilo ustrezno finančno konstrukcijo, prav tako se že intenzivno pogovarja z dobavitelji opreme, z obnovo pa bodo začeli po prvomajskih praznikih. V družbi in na občini računajo, da bodo dela, ta bodo po županovih besedah stala nekaj več kot 200.000 evrov, končana najpozneje v mesecu in pol, to je do 15. junija, ko se sicer tudi uradno začne poletna turistična sezona.

Letno na žičnici med 50.000 in 60.000 potnikov Kolikšen bo izpad dohodka zaradi tega, Smolnikar ne ve povsem natančno, računa pa, da se bo ta pokril z letošnjo smučarsko sezono, ki je bila ena najuspešnejših v zadnjih 15 letih. Žičnica je sicer lani ustvarila okoli milijon evrov bruto prometa. Letno prepelje med 50.000 in 60.000 potnikov, medtem ko bi za rentabilno delovanje po Smolnikarjevih besedah morala prepeljati med 70.000 in 80.000 potnikov.

Bolj skeptičen do obnove je mestni svetnik Robin Majnik (SDS), ki zato, predvsem pa zaradi splošnega poslovanja družbe Velika planina, za 6. maj zahteva sklic izredne seje občinskega sveta občine Kamnik. Kot je povedal za STA, namreč ne verjame, da bo obnova res končana v mesecu in pol, hkrati pa dvomi tudi v finančno pokritost investicije.

"Po mojim podatkih bo obnova stala med 250.000 in 300.000 evrov, ker pa družba tega denarja nima, samo lani je npr. zabeležila 104.000 evrov izgube, se lahko zgodi, da bo šla zaradi investicije v stečaj, s tem pa bo konec z Veliko planino," je dejal Majnik. Prav tako dvomi, da bi družbi za investicijo zaradi poslovanja z izgubo uspelo dobiti bančna posojila.

Smolnikar pa nasprotno v zahtevi vidi zgolj nabiranje političnih točk Majnika pred županskimi volitvami, ki bodo prihodnje leto. Dodaja še, da so točke dnevnega reda, ki se nanašajo na poslovanje družbe Velika Planina, in naj bi jih obravnavali na seji, iztrgane iz celotnega konteksta delovanja družbe v vseh teh letih.

Ne spreglejte