TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 1. 2010,
12.10

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 1. 1. 2010, 12.10

8 let

Z letom 2010 kar nekaj davčnih sprememb

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Z letom 2010 se zaokrožuje proces postopnega zniževanja splošne davčne stopnje v zakonu o davku od dohodkov pravnih oseb, ki se je začel pred tremi leti.

Nekaj novosti je tudi pri davku na dodano vrednost (DDV) - država ga bo vračala hitreje, nabor nižje davčne stopnje pa se širi. Država bo letos prvič obračunala dodaten davek na menedžerske plače.

Davek od dohodkov pravnih oseb zdaj znaša 20 % Medtem ko je bila stopnja davka od dohodkov pravnih oseb še do konca leta 2006 določena pri 25 odstotkih, se je v letu 2007 znižala za dve odstotni točki ter v naslednjih dveh letih še vsakokrat za po eno odstotno točko. Z letom 2010 se je davek od dohodkov pravnih oseb znižal še za odstotno točko, tako da zdaj znaša 20 odstotkov.

Rok za vračilo preplačanega davka se zmanjšuje Z novelo zakona o DDV, ki se začenja uporabljati z letom 2010, se skrajšuje rok za vračilo preplačanega davka z veljavnih 60 oz. 30 dni za izvoznike na enotnih 21 dni. DZ je novelo zakona sprejel že lani spomladi, ko je finančni minister Franc Križanič pojasnil, da skrajšanje roka pred letom 2010 ni mogoče zaradi javnofinančnega položaja države.

Pri prenovi informacijskega sistema ponovno zapleti Ob tem je Križanič opozoril tudi na zastarel informacijski sistem Davčne uprave RS ter napovedal, da bo po njegovi prenovi mogoče rok za vračilo DDV skrajšati na sedem dni. A pri prenovi informacijskega sistema se vnovič zatika, oba zavrnjena ponudnika na razpisu, ki je bil objavljen maja letos, namreč zahtevata revizijo postopka.

Za določeno blago in storitve nižji DDV Pomembna novost je uvedba nižje stopnje DDV za določeno blago in storitve. Za knjige, čiščenje oken in gospodinjstev, manjša popravila, domače varstvo, frizerske storitve ter lončnice, sadike in cvetje po novem velja 8,5-odstotna stopnja DDV.

Kot najpomembnejšo novost pa na ministrstvu za finance izpostavljajo zvišanje praga za uporabo posebne ureditve obračunavanja DDV po plačani realizaciji z 208.000 evrov na 400.000 evrov. Gre za poenostavljeno izbirno davčno ureditev, ki je namenjena malim podjetjem. Po ocenah naj bi jo lahko uporabljalo več kot 82 odstotkov vseh davčnih zavezancev, registriranih za namene DDV.

Napoved bo potrebno vložiti do 31. marca Potem ko je DZ lani jeseni sprejel zakon o dodatnem davku od dohodkov članov poslovodstev in nadzornih organov v času finančne in gospodarske krize, si vlada letos v državni blagajni obeta prve prilive iz tega naslova. Zavezanci bodo morali napoved za odmero davka vložiti najpozneje do 31. marca, davčna uprava pa ga bo obračunala najpozneje do 31. oktobra.

DZ je zakon o dodatnem obdavčenju menedžerskih plač sprejel lani septembra na pobudo poslanca Zaresa Vilija Trofenika. Dodatno so obdavčeni posamezniki, ki vodijo ali nadzorujejo podjetja, ki so deležna državnih ukrepov za blaženje posledic krize. Davek znaša 49 odstotkov in ga je treba plačati na zneske nad določeno višino: pri plačah denimo v višini nad 12.500 evrov mesečno, pri nagradah pa nad 25.000 evrov letno.

Ne spreglejte