TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 7. 2008,
14.36

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 1. 7. 2008, 14.36

8 let

Veleposlaniki Francije, Češke in Švedske o 18-mesečnem programu predsedovanja EU

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Veleposlaniki Francije, Češke in Švedske, Chantal de Bourmont, Ivana Hlavsova in John Hagard so v Ljubljani spregovorili o prednostnih nalogah sedanjega tria predsedujočih članic EU.

De Bourmontova je zagotovila, da 18-mesečni program predsedovanja zagotavlja kontinuiteto na vseh ključnih področjih delovanja EU. Francija, Češka in Švedska bodo namreč predsedovale EU v obdobju do konca leta 2009. Kot prva je naloge predsedujoče od Slovenije z današnjim dnem prevzela Francija. Tudi Slovenija je skupaj z Nemčijo in Portugalsko pripravila 18- mesečni program predsedovanja, ki ga je kot zadnja izmed treh držav uresničevala v prvih šestih mesecih tega leta.

Češka: Slovenija je postavila zelo visoke standarde De Bourmontova se je zahvalila in čestitala prejšnjemu triu za izjemno delo. Češka veleposlanica Hlavsova pa se je slovenskemu predsedstvu zahvalila za odlično opravljeno delo. Češka je namreč po njenih besedah še posebej natančno spremljala delo Slovenije, saj je ta vajeti EU prevzela kot prva nova članica EU, obenem pa je, tako kot bo naloga Češke, predsedovala v prvi polovici leta. Češka se lahko tako veliko nauči iz slovenskih izkušenj, Slovenija pa je po njenih besedah postavila zelo visoke standarde.

De Bourmontova je povedala, da si je francosko predsedstvo zadalo cilj, v tem polletju nadaljevati s sprejemanjem odločitev na strokovni ravni, potrebnih za izvajanje v praksi institucionalnih novosti, ki jih uvaja Lizbonska pogodba. Obenem pa želi Francija skupaj z ostalimi članicami in predvsem irsko vlado najti rešitve za ratifikacijo Lizbonske pogodbe na Irskem.

Treba je spoštovati demokratično odločitev Ircev in Irski dati čas Hlavsova je medtem poudarila, da je treba spoštovati demokratično odločitev Ircev in Irski dati čas. Predvsem pa ne bi smeli nanjo pritiskati. Tudi brez Lizbonske pogodbe pa ima po prepričanju Češke EU stabilen pravni okvir na podlagi obstoječih pogodb in zato lahko deluje normalno. Zagotovila pa je, da bo Češka odgovorno nadaljevala s postopkom ratifikacije nove pogodbe EU, na katerikoli stopnji že bo na začetku leta 2009.

Hlavsova je pojasnila tudi, da je Češka v pripravah na predsedovanje upoštevala tako scenarij, da bo Lizbonska pogodba že stopila v veljavo, kot možnost, da se to še ne bo zgodilo.

Glede ratifikacijskega postopka na Češkem je poudarila, da poteka intenzivna politična in strokovna razprava. Ker pa je zgornji dom češkega parlamenta od ustavnega sodišča zahteval presojo skladnosti Lizbonske pogodbe s češko ustavo, je postopek parlamentarne ratifikacije začasno prekinjen. Vlada je sodišču že tudi poslala svoje stališče, da je pogodba skladna z ustavo, Hlavsova pa odločitev sodišča pričakuje zgodaj jeseni.

Švedski parlament bo o Lizbonski pogodbi odločal oktobra Švedski veleposlanik Hagard je medtem napovedal, da bo švedski parlament o Lizbonski pogodbi odločal oktobra. Glede na to, da obstaja široko soglasje med vlado in opozicijo glede pogodbe, pa Hagard ne pričakuje težav z ratifikacijo. Poudaril pa je, da tudi Švedska ne ve, kakšen bo pravni okvir v EU v drugi polovici leta 2009. Švedska bo morala tako svoje dejavnosti bodisi izvajati v skladu z novim okvirom Lizbonske pogodbe, ali pa bo pred zahtevnim izzivom, kako zagotoviti učinkovito delovanje EU brez nje. Vsi v švedski vladi in državni upravi so zato po besedah Hagarda na trnih.

Veleposlaniki so spregovorili tudi glede glavnih prednostnih nalog treh držav v okviru 18-mesečnega programa. Ta namreč na 90 straneh opredeljuje cilje na vseh področjih delovanja EU.

Francosko predsedstvo želi delovati v dobro Evrope in državljanov Francoska veleposlanica je spregovorila o prednostnih nalogah Francije - priseljevanje, podnebne spremembe ter obrambna in kmetijska politika. Poudarila je, da cilj francoskega predsedstva ni, da bi bilo bleščeče in veličastno, ampak želi delovati v dobro Evrope in državljanov. Obljubila je, da si bo francosko predsedstvo trudilo iskati kompromis in biti v največji možni meri nevtralno.

Po besedah De Bourmontove je francosko predsedstvo tudi trdno odločeno, da bo Hrvaški pomagalo v drugi polovici leta odpreti vsa poglavja v pristopnih pogajanjih. Francosko predsedstvo pa vztraja, da je za vstop Hrvaške v EU nujno potrebna Lizbonska pogodba.

Ne spreglejte