TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 5. 2009,
9.14

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 1. 5. 2009, 9.14

8 let

V veljavi zakon o jamstveni shemi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Po zakonu o jamstveni shemi Republike Slovenije bo država bankam v primeru kreditiranja podjetij pod določenimi pogoji ponudila državna jamstva v skupni višini 1,2 milijarde evrov.

Ukrep bo veljal najdlje do konca leta 2010. Zakon sodi v drugi paket ukrepov Zakon sodi v drugi paket ukrepov, ki ga je vlada sprejela za blaženje finančne in gospodarske krize. Banke bodo deležne državnega jamstva za kredite, ki jih bodo gospodarskim družbam s sedežem v Sloveniji dale za financiranje investicij ter deloma tudi za reprogramiranje obstoječih kratkoročnih obveznosti. Jamstvo za nove investicije Banke bodo lahko državno jamstvo dobile za eno- do desetletne kredite, ki jih bodo podjetjem odobrile za financiranje njihove osnovne dejavnosti, predvsem za financiranje novih in dokončanja že začetih investicij ter obratnih sredstev. Največ 20 odstotkov celotne jamstvene sheme pa bo lahko namenjene tudi za reprogramiranje posojil.

Jamstev pa ne bo mogoče izdati v primeru, da bi se kredit porabil za odkup podjetij oz. odplačilo obstoječih kreditov, najetih za te namene, prav tako ne v primeru, da je kreditojemalec podjetje v težavah.

Glavnice med 100.000 in 70 milijoni evrov Glavnica posameznega kredita se lahko giblje med 100.000 in 70 milijoni evrov, vendar ne sme presegati skupne letne mase plač zaposlenih pri kreditojemalcu ter njegovih podizvajalcih za leto 2008.

Posle v zvezi z jamstvi bo izvajala SID banka

Vse posle v zvezi z izdajo, spremljanjem, vnovčevanjem in izterjavo jamstev ter nadzor nad namensko porabo kreditov, zavarovanih z jamstvom po tem zakonu, bo izvajala SID banka.

Podrobnejša merila, pogoje in postopke za izdajo jamstev, kot tudi pogoje kreditov, za katere se lahko izdajo jamstva, bo opredelila uredba, ki jo bo vlada po napovedih ministra za finance Franca Križaniča sprejela prihodnji teden.

Ne spreglejte