TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
5. 12. 2007,
11.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 5. 12. 2007, 11.57

8 let

V simbolu predsedovanja Triglav povezan z evropsko zvezdo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Slovenija bo od 1. januarja 2008 prepoznavna tudi s simbolom, ki bo spremljevalec vseh dogodkov, povezanih s predsedovanjem Evropski uniji.

Simbol združuje simboliko petih osnovnih elementov, ki tvorijo svet, to so ogenj, zemlja, voda, zrak in veter. Obsega prepoznavne narodne simbole, kot je Triglav, jih poveže s tradicionalno evropsko rumeno zvezdo ter poudarja slovenske nacionalne barve. Znak tudi poudarja slovensko odprtost in sodobnost. Osnovni element zemlja je povezan z obliko Triglava. Zemlja simbolizira materialnost. Upodobljena je v najvišji slovenski gori Triglav kot nacionalnem simbolu. Gora kot taka pa sporoča, da je vse, še tako zapletene izzive, mogoče razrešiti z vztrajnostjo, trudom in željo po doseganju ciljev.

Ogenj je najmočnejši element znaka EU

Ogenj, ki simbolizira kreativnost, povezovanje in dinamiko, likovno predstavlja zvezda, najmočnejši element znaka EU. Oblika zvezde repatice pa sporoča, da vleče za seboj, torej vodi oziroma predseduje, daje ideje, pobude, izkušnje, medtem ko umeščenost zvezde v "naročje" Triglava sporoča, da je EU pod slovenskim vodstvom v dobrem varstvu.

Voda v sebi nosi modre odločitve Vodo predstavljajo morje in vodotoki. Voda simbolizira skrivnost in globino, ki v sebi nosi modre rešitve. Govori o globini slovenskega političnega, gospodarskega in kulturnega bogastva in potenciala, pojasnjujejo na uradu vlade za komuniciranje (Ukom).

Zrak simbolizira intelektualni potencial Slovenije

Zrak, ki je upodobljen v zračni belini, simbolizira intelektualni potencial Slovenije, njeno željo in potrebo po izzivih, nenehnem razvoju in napredku. Eter medtem predstavlja breztelesnost in s tem svobodo. Proizvaja učne lekcije za rast in razvoj, tako posameznika kot države in skupnosti držav; eteričnost je v življenje znaka vtkana s pomočjo ostalih elementov.

Simbol dopušča tudi sekundarna sporočila Kot pojasnjujejo v Ukomu, poleg omenjenih osnovnih sporočil simbol dopušča tudi sekundarna. Eno teh je, da je mogoče znak kot celoto dojeti tudi kot hrastov list. Hrast je simbol trdnosti, vztrajnosti, neuničljivosti, stabilnosti, premišljenosti in zaradi globokih korenin tudi globine. Znak tvori odprto razgibano celoto ter sporoča, da je Slovenija odprta za izzive in pozitivne vplive, da je dinamična država, ki se hitro odziva na dražljaje iz okolice.

Robert Kuhar je oblikoval logotip Kot so še pojasnili, je bil simbol izbran v začetku leta 2006 na natečaju, na katerem je sodelovalo 13 priznanih slovenskih oblikovalcev. Na natečaju je zmagal profesor likovne pedagogike Robert Kuhar, ki je logotip tudi oblikoval.

Slovenija bo izbrani simbol v času predsedovanja sicer uporabila v različne namene, npr. tiskovine za promocijske ali protokolarne namene, promocijska in protokolarna darila, spletne strani, pa tudi pri scenografijah obeleževanja predsedovanja na ključnih lokacijah v Sloveniji in v Evropi.

Ne spreglejte